Строителни Ремонти

Автор Тема: Как се правят стени от гипсокартон  (Прочетена 21075 пъти)

mikos

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 2
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Как се правят стени от гипсокартон
« -: декември 13, 2012, 12:25:48 am »
Малко подробности относно стените от гипсокартон как се правят. Някой може ли даде. Търся майстор за монтаж на гипсокартон.

Костадин

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Как се правят стени от гипсокартон
« Отговор #1 -: декември 24, 2012, 08:06:17 pm »
Малко подробности относно стените от гипсокартон как се правят. Някой може ли даде. Търся майстор за монтаж на гипсокартон.

Стените от гипскартон не се правят толкова лесно. Ако не си гледал как става не можеш да си ги направиш сам. Пък и трябват доста инструменти. По-добре се откажи и си намери майстор :)))) Аз правя картона на 8 лв. на квадрат. Ако си мераклия пиши.

SiremMirem

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 4
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Как се правят стени от гипсокартон
« Отговор #2 -: януари 12, 2013, 02:18:03 am »
Как да направим своя монтаж на гипсокартон.

Ще разгледаме два начина на монтаж на гипсокартон. Монтаж на гипсокартон на конструкция и монтаж на гипсокартон на лепене.
 При монтаж на гипсокартон на конструсция е важен наборът от инструменти. Необходими са следните инструменти. Прав ъгъл, молив, чертилка, макетен нож, винтоверт, перфоратор, чук, нивелир на 2 метра, ролетка, ренде, ножици за ламарина, трион за гипсокартон.
   Ще разгледаме три начина на монтаж на гипсокартон на конструкция: предстенна обшивка, таван и преградна стена.
1 Монтаж на гипсокартон предстенна общивка – Небходими материали - профили cd и ud, рапидни винтове, дюбели, копчета, директни укачвачи.
 Името предстенна обшивка само по себе си говори, че монтажа на гипсокартона ще се направи върху стена. Обикновено размера на листовете от гипсокартон е 200/120 см. Ширината винаги е 120 см. Тази ширина е определяща и за разстоянието през което ще се монтират профилите. Започва се с монтажа на профилите ud. Първо се захваща с дюбели профилът, който е на пода. Ако стената е неравна се взима най-издадената част с  помощта на нивелира, бележи се на пода и се прави нова белязка на пода минимум на 3 см от пърата белязка. Това се прави защото дебелината на профила е 2.5 см. Взима се още една точка по същия начин на другия край на стената след което с чертилката с помоща на още един човек се прави черта като за кординатни точки се изполцват двете белязки. По тази черта на пода ще поставим и профилът ud, който се захваща с дюбели през 80 см. CD  профилите се поставят в този UD профил през 60 см.  CD профилете се захващат за директни окачвачи. Мястото на директните окачвачи се отбелязва с молив и се дюбелира през 60см ширина един от друг и 80см височина.Ако стената например е висока 260см директи окачвачи се слагат на 80см и 160 см. по височината на профила CD. И така операцията се повтаря през 60см. С UD профили се обикаля цялата конструкциа както на пода така и на тавана и двата края на стената. Листовете с гипсокартон, трябва да се разминават поне с 15 см при монтажа. Захващат се с витоверта с рапидни винтове с дължина 2.5 см. Кото е желателно да е поне на 1 см от ръба на гипсокартона.

При монтаж на гипсокартон на таван скарата от профили се прафи по идентичен начин. Разликата е в това че се използват стоманени дюбели за захващане на директните окачвачи. И профилите се поставят през 50 см . един от друг. Тогава е желателно листовете да са на 200см. дължина и се захващат не както при стените успоредно на профилите, а перпендиколярно така краят на всеки лист се пада на средата на всеки четвърти профил с възможност следващият лист да се захване и да продължи от това място.

Преградни стени от гипсокартон се правят с профили UV и CV. Сходни с профилите ud и cd. Но с минимална дебелина от 5см. те са по дебели и по устойчиви. Отново с uv профилите се прави рамка по пода тавана и стените през 60см се поставят и CV профилите. Гипсокартона се прави на два пласта за да бъде устойчива стената. Захваща се първият пласт гипсокартон с рапидни винтове на 2.5 см. Като листовете се разминават. Вторият пласт листове се захваща с рапидни винтове с дължина 3.5см. , защото дебелината през която трябва да минат вече е по голяма от двата пласта гипсокартон. Желателно е при монтаж на гипсокартон да се слага вата. При преградните стени това е задължително, когато има нужда от шумоизолация.


Гипсокартон на лепение – Използват се само качествени лепила предвидени за лепене на гипсокартон. Рискът от отлепяне е голям когато се работи с некачествени материали. Лепилото да гипсокартон са разпредля на топки по стената както е показано на сниммката. Ако стената е много крива това трябва да се вземе предвид и да се измери денивелацията предварително. От денивелацията на стената зависи и размера на топките. На пода се оразмерява черта по която трябва да застане и гипсакартона  в писледствие. Гипсокартона се лепи  като се притиска към топките с лепило бавно. Важно е да не се претисне прекалено за това се прави и внимателно като се проверява нивелацията с нивелир. Когато гипсокартона се притисне прекалено много към стената няма как да се върне без да се разлепи от топките и целия процес трябва да започне от начало.