Форум За Строителство и Ремонт - StroitelniRemonti.org

Основни категории => Строителство и Ремонт => Темата е започната от: dagi в януари 12, 2013, 02:40:49 pm

Титла: Глинени къщи
Публикувано от: dagi в януари 12, 2013, 02:40:49 pm
Отварям тази тема, защото живо се интересувам - Какви са съставките на глината при строежа на глинени къщи. С какво се смесва глината и как се измазва накрая къщата?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: gonin в януари 13, 2013, 11:30:52 pm
Отварям тази тема, защото живо се интересувам - Какви са съставките на глината при строежа на глинени къщи. С какво се смесва глината и как се измазва накрая къщата?

Изхождайки от българското законодателство, за да се узакони такава къща е необходимо да има бетонна основа със стъпки по ъглите, може и без плоча. Също е необходимо да има дървена конструкция тип „паянта”, заради земетръсната зона, в която се намираме. Паянтовата дървена конструкция всъщност е доказано най-устойчивата на земетръс, въпреки името и. Причината е, че за разлика от бетона, дървото няма резонансна честота, която да съвпадне със земетръсната такава. Накратко конструкцията представлява дървен скелет. Вертикалите между етажите са укрепени с диагонални разпънки, които я правят устойчива във всички посоки. Това е стандартна технология за този тип строителство. Може да се види много добре на руините на старите кирпичени къщи, направени в полските села. За запълването на стените могат да се използват различни техники, като „кофрирана земя” се указва най-удачната. Размесеният материал се налива в кофражи по 50 см. височина за един ден. На следващия ден може да се свали кофража и да се попълнят трудно достъпните места – в ъглите на конструкцията например и там, където не е уплътнено добре. Може дори да се трамбова странично със дървено трупче, за да се слеят пластовете и за да се заздрави повърхността на стената, която е и основа на мазилката след това. Така един пояс кирпич от 50 см. се налива средно за 2-3 дни.

Кирпичът може да бъде с различна плътност и съдържание, стига да се спазват някои основни правила разбира се. В състава на добре разбъркания кирпич участват: 15-25 % глина, 60% пясък, 20% слама. Сместа се разбърква най-добре и най-лесно с багер. На един път могат да се разбъркат до 15 куб. метра материал за около 4 часа. Глината е лепилото, тя е спойката между останалите компоненти. Изключително лепкав и пластичен материал. Поддава се на всякакви форми като пластелин. Пясъкът е градивният елемент. Той придава здравина, градивност и структура на масата. Сламата има двуяка и много важна функция. Тя армира материала повсеместно и в най-различни посоки от една страна, а от друга- играе ролята на топлоизолация. Със своята якост на опън прави стените и формите единни и цялостни.Строителството по принцип е скъпо начинание. Не може да се каже, че излиза много по-евтино от стандартното строителство. Ако се прави съвременно жилище с всички удобства, може да се спести нещо единствено на етап грубо строителство, а той е само 1/3 от цялата инвестиция. При строителството с кирпич има повече работа и технологично време за сметка на материалите, които в случая са по-евтини от стандартните. Само за пример – времето необходимо за пълно изсъхване на стените преди измазване е поне 6 мeсеца. Това със сигурност е най-бавното строителство. Като алтернатива на сухото строителство може да се строи с бали слама. Може да се поспори, дали е подходящо за нашата географска ширина, но все пак отговаря на условията бързо, лесно и евтино, пък и екологично.

Що се отнася до работната сила, колкото повече хора се включат толкова по-забавно. Това разбира се зависи и до голяма степен от мащаба на проекта. Работата е тежка, но за сметка на това доставя огромно удоволствие, особено в края на работния ден. Например трима човека са достатъчни за наливането на пояс от 50 см. височина, ширина 30 – 50 см. и периметър от около 30 метра. Един пълни кофите, втори ги изсипва в кофража и трети тъпче вътре и уплътнява. Желателно е един пласт да се налее на веднъж, за да е цялостен. Особено важно е да не се прекъсва над трегерите на прозорци и врати. Ако все пак се наложи някъде такова прекъсване, желателно е да се застъпва под ъгъл от 45°.

 

Предимства:

1.   Кирпичът регулира влажността на въздуха. Глината е способна да абсорбира и отдава влага по-бързо и в по-голяма степен отколкото другите строителни материали, даващи и възможност да балансира вътрешния климат. Средната влажност в подобен тип къщи е почти константна величина 50% целогодишно.

2.   Кирпичът запазва топлината. Глината има отлични качества на термомаса. Така допринася за пасивността на къщата. По време на големи температурни разлики през зимата глината съхранява слънчевата топлината през деня и я отдава през нощта, балансирайки вътрешния климат. И обратното през лятото може да се разчита на доста прохладен климат без климатик.

3.   Кирпичът спестява енергия и намалява замърсяването на околната среда. Приготвянето, транспортирането и съхранението на кирпич представляват само 1% от енергията необходима за производство, транспорт и съхранение на печени тухли или бетон. Делът на съвременното строителство достига до 80% от СО2 емисиите. Само производството на цимент заема 10% от общия дял в световен мащаб. Строителството с глина е възможно най-екологично и щадящо околната среда. Добре е да се замислим за тези факти и въздействието ни върху планетата Земя, за така наречената антропогенна дейност.

4.   Кирпичът винаги може да се използва повторно. Непечената глина може да се рециклира неопределен брой пъти, независимо от срокове на годност. Старият кирпич може да бъде използван отново след напояване с вода и размесване. Така той никога не може да стане отпадък и да замърси околната среда. Дори и да го захвърлиш покрай пътя никой няма да забележи или пък да се възмути.

5.   Кирпичът е идеален за направи си сам проекти. Глинените техники могат да бъдат изпълнявани от абсолютни непрофесионалисти, в това число жени, деца и старци, при условие, че строителния процес е ръководен от опитен човек. За строителството е необходимо само здрава работа, някои обикновени инструменти и непреодолимо желание, така че всички желаещи могат да вземат участие. Почти е сигурно, че работата с глина е залегнала дълбоко в генотипа на човека! Можете да се доверите на себе си и да си припомните как става.

6.   Глината предпазва дървото и други органични материали. Дължи се на нейното ниско съдържание на влага и способността и да диша. Глината консервира дървения материал, който е в контакт с нея, като го предпазва сух. Нормално насекомите се нуждаят минимум от 14-18% ,а гъбите повече от 20%. Същото се отнася и за сламата съдържаща се в кирпича. Може да загние леко само докато изсъхне. С течение на времето не се промения, а става по здраво.

7.   Глината има огнеопорни свойства. Поради това в случай на пожар глината предпазва дървената конструкция, която е вградена в нея. Може да се използва за направата на пещи, камини и комини. Плюс отличителните и качества на термомаса тя е идеална за това.

8.   Защита срещу високочестотни електромагни вълни. Като част от Земята притежава и това свойство да поглъща тази радиация 2-3 пъти повече от стандартните строителни материали.

9.   Звукова изолация. Поглъща шума отвън и отвътре. Повече няма да имате проблем със съседите.

Недостатъци:
Отхвърляне и предразсъдъци срещу кирпича са все още широко разпространени. Много хора смятат, че това е остаряла технология и трудно приемат, че натурален строителен материал като глината има място в съвременното строителство.
Автор: Светлозар Боев
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: dagi в януари 19, 2013, 03:30:49 pm
Мерси полезна информация!
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в февруари 07, 2013, 11:40:10 am
Някакъв съвет относно измазването на къщата с глина. Какви са съставките?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 07, 2013, 07:09:29 pm
Някакъв съвет относно измазването на къщата с глина. Какви са съставките?
пръст,вода ,слама 7см.дълга,извара и/ или цвик.Това е за водоустойчивост заради калциевия хлорид който съдържа. Другия вариант е разтвор на калциев хлорид примерно 5 % във водата за калта.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в февруари 07, 2013, 07:39:37 pm
Някакъв съвет относно измазването на къщата с глина. Какви са съставките?
пръст,вода ,слама 7см.дълга,извара и/ или цвик.Това е за водоустойчивост заради калциевия хлорид който съдържа. Другия вариант е разтвор на калциев хлорид примерно 5 % във водата за калта.

Мерси за компетентния отговор, какво ме притеснява най-много. Типичната такава мазилка пука с времето. Това е естествен процес и няма нищо лошо, но на мен не ми харесва напуканото дори да е автентично. С описаните от теб материали дали ще започне да пука с времето. Аз си мислех с една горелка да изпеча глината ;D , но предполагам, че няма да стане защото в пещите я нагряват постепенно и то до много висока темперетура абе бая процеси са и преди и след това. Трябва да си направя експериментче да видя какво ще излезе  ???.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 08, 2013, 11:31:03 am
В Германия си е мода връщането към глинените къщи и мазилките от глина. За здравината на глината се занимават и специалистите от големи химически концерни.Даже има демонстрационна стена от глина,построена  отвън и изложена на атмосферни условия за сравнение с обикновенна без добавки. Най-простият принцип е калцифицирането .Малко по-скъпо е калцифициране плюс силикатизация.Това е двуразтворна циментация за здравина на глината. Първия разтвор е калциев хлорид с който се забърква сместта и втория след това е разтвор на натриев силикат/водно стъкло/,с който се доразбърква преди нанасяне.Тази двуразтворна циментация се използва иначе за укрепване на земната маса около фундаментите на слягащи или накланящи се къщи.Образно казано циментира пръстта,така,че може да се използва за заздравяване на глинената мазилка за водоустойчивост.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в февруари 08, 2013, 11:43:45 am
Фло ти си инстиска жива енциклопедия в тези среди. Можеш ли да ми дадеш някакви  пропорции, количества и за сместа с водното стъкло също. Знам че има значение и глината процента на пясъка в нея, ако чистотата на глината е голяма се добавя и пясък нали.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 08, 2013, 12:17:57 pm
Фло ти си инстиска жива енциклопедия в тези среди. Можеш ли да ми дадеш някакви  пропорции, количества и за сместа с водното стъкло също. Знам че има значение и глината процента на пясъка в нея, ако чистотата на глината е голяма се добавя и пясък нали.

Правиш два отделни водни разтвора. Примерно 5 %. Това означава примерно за 100 л. е 5 кг.калциев хлорид и 95 л.вода ,същия начин е и за водното стъкло най-общо казано 5л. водно стъкло и 95 л.вода. Омесваш добре да се омокри глината с първия разтвор и същото количество разтвор /от втория / слагаш от втория разтвор да се смеси добре и да стане консистенцията удобна за мазане.Протича реакция при която се образува калциев силикат.Не става веднага ами малко по-късно във времето.Веднага се отделя сол/натриев хлорид/,малко побелява,което показва,че реакцията е в ход. Водното стъкло струва около два и нещо лева за литър,калциевия хлорид за чувал от 20 кг. е към 30 лв.доколкото си спомням.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в февруари 08, 2013, 04:54:44 pm
Фло ти си инстиска жива енциклопедия в тези среди. Можеш ли да ми дадеш някакви  пропорции, количества и за сместа с водното стъкло също. Знам че има значение и глината процента на пясъка в нея, ако чистотата на глината е голяма се добавя и пясък нали.

Правиш два отделни водни разтвора. Примерно 5 %. Това означава примерно за 100 л. е 5 кг.калциев хлорид и 95 л.вода ,същия начин е и за водното стъкло най-общо казано 5л. водно стъкло и 95 л.вода. Омесваш добре да се омокри глината с първия разтвор и същото количество разтвор /от втория / слагаш от втория разтвор да се смеси добре и да стане консистенцията удобна за мазане.Протича реакция при която се образува калциев силикат.Не става веднага ами малко по-късно във времето.Веднага се отделя сол/натриев хлорид/,малко побелява,което показва,че реакцията е в ход. Водното стъкло струва около два и нещо лева за литър,калциевия хлорид за чувал от 20 кг. е към 30 лв.доколкото си спомням.


Хехе чудесно, предполагам ги има по складовете тия материали, защото до сега не  ми се е случвало да ги купувам ;D. Ще го пробам да знаеш може да не е скоро, но ще пиша.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 14, 2013, 09:09:47 am
Здравейте,
Фло, благодаря за поканата.
До колко добавянето на водно стъкло и калциев хлорид могат да повлияят негативно върху пропускането на пари, поемането и отдаването на влажност от стената, което е основно предимство на кирпичената стена?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в февруари 14, 2013, 09:13:39 am
Здравей, Доко
и добре дошъл
Явно и ти се вълнуваш от темата за глинените къщи.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 14, 2013, 11:20:42 pm
Здравейте,
Фло, благодаря за поканата.
До колко добавянето на водно стъкло и калциев хлорид могат да повлияят негативно върху пропускането на пари, поемането и отдаването на влажност от стената, което е основно предимство на кирпичената стена?
Здрасти и добре дошъл!
Паропропускливостта не се намалява. Повишава се здравината и водоустойчивостта благодарение на калциевия силикат който се образува в материала.Отделя се сол /натриев хлорид/на повърхноста,която се отмива във времето.Поначало, както вече споменах това е класическа рецепта за заздравяване на почви,наречена двуразтворна циментация. Това е евтино и надеждно решение за повишаване на водоустойчивостта и здравината на глината.Химикалите са абсолютно безвредни за човека и околната среда.Например калциевия хлорид е една от съставките при производство на бяло саламурено сирене.Със сигурност има и други възможности за водоустойчивост на глината при това вероятно и доста древни,щото например великата китайска стена в по-голямата си част  и първото си "издание" е от глина .
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 14, 2013, 11:30:41 pm
По скоро имах предвид водното стъкло.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 14, 2013, 11:36:12 pm
По скоро имах предвид водното стъкло.
Водното стъкло е натриев силикат,който реагира с калциевия хлорид и се образува много здравото съединение калциев силикат.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 14, 2013, 11:42:43 pm
А то водното стъкло не е ли токсично по някакъв начин. Ако разбирам правилно и то не вреди на движението на парите и способността на глината да поема и отдава влага като основно предимство пред печената глина?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 14, 2013, 11:58:03 pm
А то водното стъкло не е ли токсично по някакъв начин. Ако разбирам правилно и то не вреди на движението на парите и способността на глината да поема и отдава влага като основно предимство пред печената глина?
Водното стъкло не е токсично,после то се трансформира през реакцията в силициев диоксид. Същото нещо силициевия диоксид си е и съставка на глината,но пък при тая реакция с калциевия хлорид се връзва с калция.Това минава през един гел ,който, като му се отдели водата става много яка структура.Някои глини са доста водоустойчиви,тия дето имат по-малко пясък и карбонати в състава си   и повече алуминиеви силикати ,понеже самата им структура е един вид плочки,които се подреждат плътно.Не бих казал,че такава глина поема влага.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 15, 2013, 12:06:25 am
Имам предвид регулиране на въздушната влага в помещениетов оптимални граници  или препоръчваш подобнаи добавки само за външна мазилка ?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 15, 2013, 12:14:14 am
Имам предвид регулиране на въздушната влага в помещениетов оптимални граници  или препоръчваш подобнаи добавки само за външна мазилка ?
Най-вече за мазилка,както външна така и вътрешна.Цялата работа е в подбора на глината,да няма органика/хумус/ и вероятно да и се повиши рН с регулатор така,че да е над 7-8 за да не се пръкнат растения и гъби от мазилката след време.Водното стъкло и калциевия хлорид биха свършили тая работа като регулатор за повишаване на активната реакция рН над 7-8.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 15, 2013, 10:02:44 am
В моята къща бих искал да не използвам вредни  продукти, а водното стъкло е определено като такова.
Освен това ме притеснява ,че се използва за изолиране на влага. А това ме кара да си мисля, че спира движението на парите.
Разбирам, че се получава съединение, но нали и при описаното предназначение също реагира с материалите в сторителството описани от производителя на водното стъкло.
За  калицвия хлорид нямам такива притеснения.
Той ли заменя добавятана в миналото суроватка в състава на кирпича?


ето и описанието от производителя :


ВОДНО СТЪКЛО

Състав: Разтвор на натриев силикат

Предназначение: Използва се за хидроизолационна замазка в строителството, за изолиране на влага в открити помещения чрез грундиране, в дървообработването, хартиената и картонената промишленост, за залепване на стъкло към метал, на хартия към алуминиево фолио и др.

Мерки за първа помощ: При контакт с очите – изплакнете незабавно обилно с вода и потърсете медицинска помощ. При контакт с кожата – измийте засегнатото място обилно с вода. При вдишване – изнесете пострадалия на чист въздух. При поглъщане – да не се предизвиква повръщане. Незабавно да се потърси медицинска помощ, да се покаже етикета или опаковката.
Символ и знак за опасност:    
Xn

Вреден

Рискови фрази (R-фрази):
R21 – Вреден при контакт с кожата
R22 – Вреден при поглъщане
R36 – Дразни очите
R38 – Дразни кожата

Съвети за безопасност (S-фрази):
S1/2 – Да се съхранява под ключ и далече от достъп на деца.
S24/25 – Да се избягва контакт с очите и кожата.
S26 – При контакт с очите, те веднага да се изплакнат обилно с вода и да се потърси медицинска помощ.
S46 – При поглъщане да се потърси незабавно медицинска помощ и да се покаже опаковката или етикетът.
Препоръчително е използването на латексови/гумени ръкавици.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в февруари 15, 2013, 10:29:30 am
До колкото знам водно стъкло има и в обикновения цимент. Не знам до колко е вредно, знам че може и без него със сигурност. Аз се чудя как да я правя моята къща - вариантите са два.
1. С кофражи които се пълнят с дадената смес от глина.
2. С чували  и бодлива тел ако разбирате за какво говоря. Дайте предложения.
   Водно стъкло мисля да сложа само в мазилката  и то за да не пука и да бъде по устойчива на влага. Не знам дали това е правилно, защото искам стените да дишат все още съм доста объркан надявам се да открия правилната формула преди да започна строежа  ;D.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 15, 2013, 11:23:32 am
Предлагам ти да се обърнеш за консултация към  арх. Георги Георгиев.
http://glinata.dir.bg/_wm/library/item.php?did=539495&df=8&dflid=3

ето и неговата  електронна книга Строителство с естествени материали
http://dox.abv.bg/files/dw?a=80b90cf4f8
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в февруари 15, 2013, 08:36:46 pm
Хм мисля, че гледах едно филмче с него в Ytube. Евала  архитекта явно е ентосиаст, но не обхваща моята тематика ми се струва. Не мога да отворя книгата.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 15, 2013, 08:47:50 pm
Защо не можеш да я отвориш?
Дай адрес да ти я изпартя .
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 19, 2013, 09:23:54 pm
Фло какво ще кажеш за дървобетона?
Би ли го сравнил с кирпича?
това което намерих по темата вероятно е твой пост:
"...талаш,цимент ,пясък ,калциев хлорид,гасена вар и водно стъкло. Продукта е известен като дървобетон и е популярен в Германия,Чехия,Швейцария,Русия,Япония,Канада и САЩ.В България не е."
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 20, 2013, 07:19:45 am
Фло какво ще кажеш за дървобетона?
Би ли го сравнил с кирпича?
това което намерих по темата вероятно е твой пост:
"...талаш,цимент ,пясък ,калциев хлорид,гасена вар и водно стъкло. Продукта е известен като дървобетон и е популярен в Германия,Чехия,Швейцария,Русия,Япония,Канада и САЩ.В България не е."

Мой пост е. Дървобетона може да се сравнява с дървото като строителен матерал .Представлява обемно  100% дървесина, слепена със цимент,като плътността му/отн.тегло/е далеч по ниска от масивното дърво.Притежава си високо температурно съпротивление и паропропускливост.Блоковете от дървобетон имат свойството на еластичност и огъване при натиск,нещо което не се среща при другите традиционни строителни материали с изключение на дървото.Това е важен елемент при земетръсоустойчивост на сградата за предпазване от разрушения.Кирпича,ако е с 20% слама може да се доближи съвсем малко до качествата на дървобетона,но  са несравними неща
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 20, 2013, 10:12:37 am
Как стои въпроса  с отдаване на влага и поддържанто и в здравословни граници в помещението. По този въпрос предимство няма ли кирпича?
От прочетеното по форумите останах с впечатление че си строил къща за себе си.
Разкажи ако е така как я построи и как би я построил днес ?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 20, 2013, 12:10:33 pm
Как стои въпроса  с отдаване на влага и поддържанто и в здравословни граници в помещението. По този въпрос предимство няма ли кирпича?
От прочетеното по форумите останах с впечатление че си строил къща за себе си.
Разкажи ако е така как я построи и как би я построил днес ?
Не съм я довършил още за да ти дам подробности.Ако минаваш към Варна мога да ти я покажа и да видиш блоковете от дървобетон,как се прави зидарията и какви са качествата на материала.Кирпича няма никакви предимства.Това с отдаването на влага не го разбрах.Може да се каже,че целулозата съвсем естествено е способна  да си обира влагата от въздуха и да я отдава при условие на проветряване.Съществува мнение,че стените от масивно дърво дават най-висок комфорт на обитаване.Дървобетона възпроизвежда качествата на масивната дървесина плюс по-малката плътност и устойчивост на температурния пренос.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 20, 2013, 01:09:46 pm
Въпроса ми бе свързан с тази публикация.
Непечената глина има способност да балансира относителната въздушна
влажност, каквато не притежава никой друг строителен материал.
От изследванията на Grandjean (1972) и Becker (1986) става известно, че
относителна влажност под 40 % през дълъг период време може да изсуши слизестата
мембрана на трахеята. Обикновено слизестата мембрана на епителната тъкан в
трахеята поглъща прах, бактерии, вируси и т.н. и ги връща към гърлото с вълнообразни
движения на епителните влакна. Ако това поглъщане и системата на транспортиране са
нарушени поради изсушаване, тези външни тела могат да достигнат до белите дробове
и да доведе до намаляване на съпротивлението на организма към студ и свързаните с
това заболявания.
Относителна влажност в диапазона
от 40 % до 70 % има много положителни
влияния: това намалява съдържанието на
фин прах от въздуха, активизира
механизмите на защита на кожата против
микроби, намалява живота на много
бактерий и вируси.
Относителна влажност над 70 %
обикновено се усеща неприятно вероятно
поради намаляването на потреблението
на кислород от кръвта в топли и влажни
условия. Увеличението на ревматичните
заболявания се наблюдава в хладен и
влажен въздух. Гъбичните формирования значително се увеличават в закрити
помещения, когато влажността се повиши над 70 % - 80 %. Гъбичните спори в по-
големи количества могат да доведат до алергии и/или други заболявания. От тези факти
следва, че нивото на относителната влажност в помещенията следва да бъде минимум
40 % и не повече от 70 %.
Глината е способна да поглъща и изпуска въздушната влага по-бързо и в по-голяма степен от всеки друг материал (например 30 пъти по-вече от печените тухли).
Това качество балансира вътрешния климат в помещенията. В течение на 8 години в
жилище с глинени стени в Касел (Германия) са отчетени постоянни стойности на
отнсителна влажност от 50 % (Minke 1995).


Освен това исках да питам за добавка за бетон, която по своята същност била бактереия развиваща се при определени условия като по този начин решава  проблеми с пукнатини и пр.
Моля за повече информация по въпроса?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 20, 2013, 02:41:32 pm
Е няма как глината да поема и изпуска въздушна влага повече от целулозата в дървесината.Целулозата си има афинитет към водата защото  съдържа 3 хидроксилни групи.С други думи има си клетъчна вода поначало
Аз самия се занимавам с добавки за бетон и тази бактерия,дето решавала при определени условия ,каквито и да са определените  условия ,проблеми на бетона ми изглежда изключително несериозно.
Работата е там,че при външни бетони условията са променливи,няма такова нещо като определени условия.Аз имам 2 добавки с натурален състав ,едната решава въпроса с мразоустойчивостта при външни видими бетони,другата е за самоуплътняващ бетон за сложни архитектурни решения и двете увеличават водоустойчивостта и намалят драстично количеството на направната вода.Водата е най-големия враг на бетона още от направата му и в последствие при експлоатацията му при атмосферни условия.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 20, 2013, 06:46:41 pm
Разкажи за проекта на твоята къща. На кой етап си ?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 20, 2013, 07:15:19 pm
Разкажи за проекта на твоята къща. На кой етап си ?
Сега не ми е любима тема ,защото ми свърши бюджета.Къщата е много голяма, енергийно ефективна ,с елементи от пасивните къщи.Само баните и са 6 /шест/ броя.Покрил съм я с плосък покрив,но имам много зидария още.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 20, 2013, 09:08:38 pm
Жалко аз очаквах да разщирим дискусията като споделиш твоя опит да  покажеш и някоя снимка скица и пр.
КАк изпълняваш стените? ЗАщо си избрал плосък покрив и с кавко е покрит? Предполагам не е зелен :)
Питах ли те как се зида с тези блокчета от дървобетон и как се оформят съхнат и пр?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в февруари 20, 2013, 10:11:45 pm
Жалко аз очаквах да разщирим дискусията като споделиш твоя опит да  покажеш и някоя снимка скица и пр.
КАк изпълняваш стените? ЗАщо си избрал плосък покрив и с кавко е покрит? Предполагам не е зелен :)
Покрива ми е гордост и е мой проект,заради което ще трябва да правя екзекутив за промяна по време на строителството.Може да стане и зелен,поне отчасти,защото има чудна гледка към морето.Самият покрив е по технологията на тъй-наречения ламаринобетон т.е. оставащ кофраж от поцинкована ламарина,върху която е излят бетона.Такива са покривите на моловете  например.Дава редица предимства като ниска цена,дълговечност и елиминира някои типично нехайни действия на работниците по бетоновите работи.Последното бих го обяснил така:изключителна рядкост е да се види покривна бетонова плоча,която не тече и затова и се прилагат скъпоструващи хидроизолации със съответните ремонти и подмяна през 10-15 г.Оставащият  кофраж от оребрена ламарина значително намалява тоя риск,бетона се уплътнява добре,не се образуват капиляри и е с добра водоплътност.Абсурд е и някога да протече.Ако няма де се ползва като зелен покрив единствената обработка отгоре е тънкослойно покритие да не му въздейства въглеродния диоксид от въздуха като боя например или силикатизация с водно стъкло.За зида е дълга тема, щото е проектиран ,двоен/трислойна зидария/ с вписани колони в зида за елиминиране на термомоста т.е. железобетонната конструкция няма контакт с външната среда.Широчината му е 40 см. от дървобетон.Руската арктическа станция "Молодежная" е с 30 см дебелина на стените от дървобетон,това за сравнение (,колко съм се презастраховал за топлото да не бяга през зимата и да не влиза през лятото.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 21, 2013, 09:02:24 am
Дървобетона как го изработи като съставки вече писа като подготовка, машини, приспособления и как се работи с него ?
Как смяташ да завършиш стените отвън и отвътре?
Имаш ли идея за дограмата и отоплението?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 02, 2013, 05:58:41 pm
Аз се убеждавам все повече,  глината или обикновена пръст е най-добрия вариант за зидария на еко къща. Като цена няма по-евтин вариант,  ката изолатор едвали дървобетона ще е с по-добри показатели. 60 см дебелина на зида с пръст и нямаш нужда от климатик лятото. Зимата предполагам ще се отоплява доста лесно. Нямам търпение вече да започна строежа. Само покрива ми е под въпрос ако имате идей за покрив ще се радвам да ги споделите.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 02, 2013, 06:14:38 pm
Какво мислиш за зеления покрив?
Курса на арх Георгиев е този месец ако те интересува.
Намерил ли си архитект и конструктор?
Имаш ли идеи за разпределение на пространството?
Ще бъде интересно да покажеш какво си замислил.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 02, 2013, 06:39:26 pm
Еми имам няколко идей. Ще започна малко по малко първо ще направя една къща от пръст като идеята ми е да стане селище от 6 къщи в последствие, зависи как ще тръгнат разходите ми. Като начало само една къща тя си е в двора има я на плана само ще я ъбгрейдвам така да се кажа. Бутам и наново хаха:) Стени от пръст. Другиа вариант е около тухления зид да направя още един зид от пръст 60 см обаче не знам какви може да са последтсвията като конденз например. Това Фло трябва да каже :) не знам дали идеята ми и е добра преди да опитам . Идеята ми за покрив с трева отпадна защото трябва доста подръжка за да изглежда добре. Трябва да се коси и полива. Изобщо става доста сложно с трева. Това което съм виждал в мрежата е грозна картинка. Някакви обрасли покриви ужас. Аз не искам къщата ми да изглежда така пък и няма да мога да се занимавам освен ако не си взема градинар :)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 02, 2013, 07:28:21 pm
Има ли ниско растящи и сухолюбиви видове като седмумите.
Стените как планираш да зиработиш?
Имаш ли конструктор щом няма да се  занимаваш с архитект?
Не каза какво мислиш за курса на архитекта искаш ли да идем като се поазтопли?

Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 02, 2013, 08:49:34 pm
Има ли ниско растящи и сухолюбиви видове като седмумите.
Стените как планираш да зиработиш?
Имаш ли конструктор щом няма да се  занимаваш с архитект?
Не каза какво мислиш за курса на архитекта искаш ли да идем като се поазтопли?

Имам конструктор, който ми е много близък и ще разчитам на него за последващите къщи. Архитект също имам един приятел, но нещо май не му се занимава с глина :) За сега ще работя без проекти защото къща си има всичко просто ще направя да изглежда по друг начин. Меслиш ли, че с подобен тип растения като седмумите ще стане покрива. Принципно ще виреят предполагам в област Ловеч е. Аз си мислех за мъхове преди време, но те пък искат сянка, а да засенча покрива няма как :).  Стените ще ги направя с чували и бодлива тел  по-скъпо е отколкото с кофраж и пълнеж, но ще е по стабилно според мен.
Къде ще се проведе този курс дай малко инфо за него, въпреки че си мисля, че няма смисъл от курс защото в интернет има предостатъчно информация, но ако с нещо ме впечатли може и да се навия. Кажи нещо за твойте проекти ти имаш ли планове за къща.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 02, 2013, 09:49:54 pm
Аз още се информирам, нямам проектани място и пр.
Искам да изчистя представите си за моята къща :)
Ще ти пратя информация за курса в лично съобщение.
 
Можеш да направиш и подобна растителност на земята при същите условия за да следиш как се развива.
Предполагам че ако се засуши много винаги може да пръснеш растенията на покрива :) но не системно да ги поливаш и косиш.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 02, 2013, 09:53:52 pm
Аз се убеждавам все повече,  глината или обикновена пръст е най-добрия вариант за зидария на еко къща. Като цена няма по-евтин вариант,  ката изолатор едвали дървобетона ще е с по-добри показатели. 60 см дебелина на зида с пръст и нямаш нужда от климатик лятото. Зимата предполагам ще се отоплява доста лесно. Нямам търпение вече да започна строежа. Само покрива ми е под въпрос ако имате идей за покрив ще се радвам да ги споделите.
Като изолатор дървобетона превъзхожда глината 6,52 пъти, тухлите четворки превъзхождат  глината като изолатор 2,88 пъти! За сведение на това виж Наредба № 7 за топлосъхранение и икономия на енергия в сгради изд.МРРБ, ДВ.бр.5 от 14.01.2005 г.Приложение 4 ,Таблица 1 Топлофизични характеристики на строителните материали.

На същото място може да се види и, че дървобетона превъзхожда и  по специфичен топлинен капацитет глината почти 2 пъти. Този капацитет е иначе познат като тъй-наречения топлинен акумулатор,който е и показател за качеството на комфорта на обитаване на една сграда.Глината няма никакви предимства пред дървобетона в нито един показател ,касаещ строителните материали,дори и в цената.

 
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 02, 2013, 10:00:16 pm
Каква е стойността на този показател за дървобетона?
Какви са предимствата и недостатъците на различните варианти за изграждане на стена от дървобетон?

Намерих това за глината и др,
http://glinata.dir.bg/_wm/library/item.php?did=432128&df=8&dflid=3
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 02, 2013, 10:36:47 pm
Аз се убеждавам все повече,  глината или обикновена пръст е най-добрия вариант за зидария на еко къща. Като цена няма по-евтин вариант,  ката изолатор едвали дървобетона ще е с по-добри показатели. 60 см дебелина на зида с пръст и нямаш нужда от климатик лятото. Зимата предполагам ще се отоплява доста лесно. Нямам търпение вече да започна строежа. Само покрива ми е под въпрос ако имате идей за покрив ще се радвам да ги споделите.
Като изолатор дървобетона превъзхожда глината 6,52 пъти, тухлите четворки превъзхождат  глината като изолатор 2,88 пъти! За сведение на това виж Наредба № 7 за топлосъхранение и икономия на енергия в сгради изд.МРРБ, ДВ.бр.5 от 14.01.2005 г.Приложение 4 ,Таблица 1 Топлофизични характеристики на строителните материали.

На същото място може да се види и, че дървобетона превъзхожда и  по специфичен топлинен капацитет глината почти 2 пъти. Този капацитет е иначе познат като тъй-наречения топлинен акумулатор,който е и показател за качеството на комфорта на обитаване на една сграда.Глината няма никакви предимства пред дървобетона в нито един показател ,касаещ строителните материали,дори и в цената.

  Фло няма как дървобетона да е по евтин от глината. При условие че такъв зид става и с всякъква пръст. Самият процес на направтана дървобетон не ми е много ясен, но все пак се правят блокчета в които има дърво и други подобрители които струват пари. Правят се отливки това си е и труд. На мен пръста от двора не ми струва нищо.:) Ако се напрви с кофраж нямо по-евтин вариант за строителство от това. За свойствата на дървобетона няма да споря, защото за дървобетон чувам за пръв път от теб. Но ще ти дам за пример къща с керпич и къща с тухли четворки, които казваш че превъзхождат глината. Защо лятото на село в керпичената къща е хладно а в София където съм с тухли четворки е жега при една и съща наморска височина дори и по малка на село. Не няма как и тухли четворки да превъзхождат плътен зид от пръст поне от мойте житейски наблюдения наредба номер7 няма как да ме накара да мисля обратното. Ок не си ли влизал лятото в къща от керпич с приблизителна дебелина на зида на тухла четворка. Аз съм влизал и е хладно и приятно с тухли четворки няма как да постигнеш този резултат. За дървобетон пак ти казвам не знам, но предполагх, че отново не може да превъзхожда обикновената пръст като изолатор.

Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 02, 2013, 10:45:06 pm
дървобетон 700кг/м3 , специфичен топлинен капацитет1450 ( J/ kg K),
коефициент на топлопроводност: 0,23 W /mK

Трябва да се каже още ,че  дървобетона може да бъде за оградни стени и с плътност  400-500 кг/м3 при гредова конструкция,този от 700 кг/м3 е долната граница на конструктивния дървобетон,който не се прави заради наложената практика да се проектират къщите със скелетно-гредова носеща конструкция.Съжалявам,че ви развалям илюзиите,но  няма да намерите проектант по част ОВ да ви проектира стени с глина,поради настоящите високи изисквания за топлинно съхранение.Освен ,ако не ви лепне и найси сантиметра стиропор да компенсира показателите.Тогава обаче екосъобразността на идеята отива в канала. Искам да внеса тука и една съществена корекция  : пръст и глина не са едно и също нещо. Пръстта въобще не става за строителство, тъй-като съдържа голямо количество хумус. Хумусът е органичен изгнил материал и няма качества на строителен материал  освен ,ако  не искате да си отглеждате растения,мъхове и гъби по стените в стаята.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 02, 2013, 10:53:23 pm
Добре би било да се включи и експерт по кирпич, но уви нямаме такъв.
От нова което виждам във въпросния линк при плътност 700-750  кг на куб метър, специфичната топлопроводимост е 0,21-0,23W/m
Предполагм  не е толквоа просто да се изготви сместа  за кирпич. Той съдържа глина, тиня, пясък и пълнеж за да достигне тези ниски стойности и тегло.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 02, 2013, 11:08:03 pm
Хехе невиждана активност по темата. Аз ще си направя експеримент и тогава ще говоря. Принципно не е редно да се прави с каквато и да е пръст, защото ще тръгнат тревички и каквото се сетиш Фло прав си за това. Аз обаче си имам идей, които мисля да реализирам и ще постна снимки накрая с подробни описания как е направено всичко. Стискайте палци :)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 02, 2013, 11:30:06 pm
За да му се понижи плътността на кирпича му се добавя слама не по-малко от 20 %.После се уплътнява във форми и се носи с формата някъде из полето да се пече на слънце.Трябват много хиляди бройки .След няколко дена при добро слънцегреене може да се прибира,ако междувременно отгоре му не са минали селскостопанските и други животни и не е преваляло.Да се прави в кофраж на място пък е направо невъзможно.Няма такава практика и никога не е имало,правят се тухли и се пекат на слънце.Защо е скъп кирпича? Защото глината трябва да е качествена и от находище,където и се плаща.Представете си ,че 100 м2 зидове  по 0,60 м. дебелина са 60м3 глина или 3 самосвала  КАМАЗ да ви минат през ръцете 4 пъти: месене,формоване,сушене,зидане.Самото зидане гълта още много кал,която пък много намалява топлинното съпротивление и слагането на слама се обезмисля допълнително.
Бих оправдал правенето на малка глинена къща единствено със цел за  някаква туристическа атракция ,но в никакъв случай за къща за живеене.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 02, 2013, 11:44:12 pm
http://www.youtube.com/watch?v=WMNzoWkXTtc

http://www.youtube.com/watch?v=GhGXyFflOT0

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=WOVCRibHJ54&feature=endscreen

Ето някой решения, които не знам доколко подхождат на нашите климатични условия.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 02, 2013, 11:55:13 pm
Фло, от това което пишеш разбирам че дървобетона се полага в кофраж и се уплънява, или поне този начин ти изглежда по малко трудоемък от правене на блокове за зидария.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 03, 2013, 12:11:35 am
Фло, от това което пишеш разбирам че дървобетона се полага в кофраж и се уплънява, или поне този начин ти изглежда по малко трудоемък от правене на блокове за зидария.
Буквално е така! За съжаление при мен нямаше как да стане заради двата успоредни зида.Доста се минах.
Има една поговорка :ум царува,ум робува,ум патки пасе! Лошото е, ако това са трите състояния на един ум :)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 03, 2013, 12:29:59 am
Значи аз керпичени тухли не мисля дя правя. Вариантите са пълнени чували или с кофраж.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 03, 2013, 01:39:56 am
Значи аз керпичени тухли не мисля дя правя. Вариантите са пълнени чували или с кофраж.
И двата ти варианта са неприложими за законен строеж.За незаконен също, по причина ,че през последните години в структурата на найлоновите изделия за опаковане ,като чували и торби се влага добавка за саморазрушаване на полимера.Така няма и да мине година-две и ще ти се срутят стените.Като лееш глина в кофраж без изпичане и достатъчно здрава арматура като пръти,върбови клони и други ще стане същото,ще се срутят от собствената си тежест,пък да правиш плетньовка в днешно време си е гърч голям.Пък и тогава армировката трябва да е повече от глината и пак основната идея е в канала. Няма да се откажете по лесния начин, ами по трудния и скъп.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 03, 2013, 03:31:54 am
Фло това вече е изпитано в Омая. Само последния слой е направен с оцветители и теракол. Не е мръднало от няколко години. Значи е възможно и законно.

Цитат от първа страница на темата

Изхождайки от българското законодателство, за да се узакони такава къща е необходимо да има бетонна основа със стъпки по ъглите, може и без плоча. Също е необходимо да има дървена конструкция тип „паянта”, заради земетръсната зона, в която се намираме. Паянтовата дървена конструкция всъщност е доказано най-устойчивата на земетръс, въпреки името и. Причината е, че за разлика от бетона, дървото няма резонансна честота, която да съвпадне със земетръсната такава. Накратко конструкцията представлява дървен скелет. Вертикалите между етажите са укрепени с диагонални разпънки, които я правят устойчива във всички посоки. Това е стандартна технология за този тип строителство. Може да се види много добре на руините на старите кирпичени къщи, направени в полските села. За запълването на стените могат да се използват различни техники, като „кофрирана земя” се указва най-удачната. Размесеният материал се налива в кофражи по 50 см. височина за един ден. На следващия ден може да се свали кофража и да се попълнят трудно достъпните места – в ъглите на конструкцията например и там, където не е уплътнено добре. Може дори да се трамбова странично със дървено трупче, за да се слеят пластовете и за да се заздрави повърхността на стената, която е и основа на мазилката след това. Така един пояс кирпич от 50 см. се налива средно за 2-3 дни.
(http://www.starrytravel.com/images/hotels/401_6.jpg)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 03, 2013, 03:34:23 am
(http://r-ec.bstatic.com/images/hotel/max300/595/5950345.jpg)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 03, 2013, 03:35:17 am
(http://www.vibs.bg/admin/upload/sliders/15327/4fb08ccdca1066d332cfe81be5d2905e.jpg)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 03, 2013, 07:57:28 am
Честит празник !
Мисля че измазване с теракол не е добра идея. Предполагам че няма да позволи на стената да диша.
По добре се възползвай от идеята на Фло за добавяне на калциев хлорид.

Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 03, 2013, 09:45:05 am
The Master,това на снимките не са къщи.Нещо наподобяващо са, но едва ли стават за живеене.
Ако наистина търсим прагматизъм и рационалност при използване на глината,то това е къща с дървена конструкция ,стени направени от бали слама и дебело измазани с глина.В нета има много филмов материал как се прави къща от слама и кал.Има и различни технологии на правене.Например балите се топят в корито с разтвор,овалват и и се нареждат на зида,друг е първо се нареждат като зид  и после се мажат.Купувах преди година балата за 1 лв бройката и бях взел десетина за експерименти за сламобетон,т.е. слама със цимент и пясък ,но не ми се получи добре и се отказах.Не се съмнявам обаче,че зидането с бали слама е далеч по-бързо от кофражното леене на каквото и да е и ,че зида от слама ще има много по-добри топло-физически характеристики.Вероятно няма да е зле в състава на мазилката да се включат антипирени/вещества против горенето/ и нещо за предотвратяване на гниенето като калциев хлорид и гасена вар.Ето ви една идея да използвате глина,при това  визията на такава къща може да бъде архаична или напълно модерна според вида на финишната мазилка.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 03, 2013, 09:57:09 am
(http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS2qiR93t_o23mx30Z9i93qX49QFUwO1de8FeJtDTbSTx-YVdUx)
(http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTD5GJoY9ao78hjpKkAx8Olo2lWs6hsoUZjQS04_8CVmzfNL-dL1g)(http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTujg0fgBqIULhZCwZHRjijAt-BbY5504NnbK83HO1IG5qJ74-0)
(http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQnXjxLH83KZZWQ-yp612Ezb9DpvgTJlrWlTLUTVK0Em63kkJaA)
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Straw_Bale_House01.jpg)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 03, 2013, 10:14:00 am
Фло, каква ще е дебелината на стена изпълнена със слама, имайки предвид изолационните качества на материала, нама ли да има проблеми да се  защити подобен проект, така както предполагаш че ще стане с кирпичени стени?
Ето и от мен нещо за строителството със слама
http://naturalmaterials.wordpress.com/2011/05/12/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B0/

и обаснение за глинената стена.
http://www.youtube.com/watch?v=mkh3ovaYPEM
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 03, 2013, 11:12:39 am
Ами дебелината на стената ще е колкото е широка балата 50 см! Архитекта от филмчето общо взето повтаря някаква мантра за глината ,която не почива на  научни основи.Например специфичния топлинен капацитет  на глината е 840J(kg/ K),което е едно нищо в сравнение примерно с дървобетона 1450 J(kg/ K) за да претендира за акумулиране на топлина и инертност в топлоотдаването.Това за хигроскопичността на глината  и поддържането на постоянна влажност от 50% при стени от глина също е някаква голяма глупост и вероятно е валидно само за определени климатични зони.Опитвам се да вкарам разговора в полето на някаква разумност и целесъобразност.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 03, 2013, 12:26:34 pm
За поддържане на влажността архитекта споменава експерименти в Германия.
Благодаря че не си се отказал да изказваш менние, хубаво е че има и друга гледна точка :)

Да насочим дискусията към началните етапи на стоежа основите от бетон.
Каква хидоризолация като добавки и подготовка трябва да се извърши в това число и на пода с или без плоча?
За дървената конструкция четох менния от различни теми в които се обсъжда обработката.
Разискват се различни средства. Фло писа преди време, че за обработката на дърво е най подходящо да се използва гасена вар калциев хлорид и син камък. Това предполагам може да се използва и за качествен сух материал без да възникне проблем от киснене в  разтвора?
Остава и въпроса за последващата импрегнация и до колко е нужна на части които не са скрити в стените?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 03, 2013, 01:34:21 pm
The Master,това на снимките не са къщи.Нещо наподобяващо са, но едва ли стават за живеене.
Ако наистина търсим прагматизъм и рационалност при използване на глината,то това е къща с дървена конструкция ,стени направени от бали слама и дебело измазани с глина.В нета има много филмов материал как се прави къща от слама и кал.Има и различни технологии на правене.Например балите се топят в корито с разтвор,овалват и и се нареждат на зида,друг е първо се нареждат като зид  и после се мажат.Купувах преди година балата за 1 лв бройката и бях взел десетина за експерименти за сламобетон,т.е. слама със цимент и пясък ,но не ми се получи добре и се отказах.Не се съмнявам обаче,че зидането с бали слама е далеч по-бързо от кофражното леене на каквото и да е и ,че зида от слама ще има много по-добри топло-физически характеристики.Вероятно няма да е зле в състава на мазилката да се включат антипирени/вещества против горенето/ и нещо за предотвратяване на гниенето като калциев хлорид и гасена вар.Ето ви една идея да използвате глина,при това  визията на такава къща може да бъде архаична или напълно модерна според вида на финишната мазилка.Добре предполагам, че знаеш, че в Омая има и къщи направени по този начин ще постна снимки. Нарочно ти пратих тези снимки именно, защото не са къщи. Нямат и покрив дори дирактно подложени на влагата това не е само теракол, незнам какви съставки точно има в мазилката.

(http://www.villa359.com/common_images/offers/2767/1816585c40ab470957a589dae278b2d9.jpg)

(http://www.bghotelier.com/photos/h2354_4.jpg)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 03, 2013, 01:40:28 pm
Ок значи може да стане.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 03, 2013, 01:52:50 pm
За поддържане на влажността архитекта споменава експерименти в Германия.
Благодаря че не си се отказал да изказваш менние, хубаво е че има и друга гледна точка :)

Да насочим дискусията към началните етапи на стоежа основите от бетон.
Каква хидоризолация като добавки и подготовка трябва да се извърши в това число и на пода с или без плоча?
За дървената конструкция четох менния от различни теми в които се обсъжда обработката.
Разискват се различни средства. Фло писа преди време, че за обработката на дърво е най подходящо да се използва гасена вар калциев хлорид и син камък. Това предполагам може да се използва и за качествен сух материал без да възникне проблем от киснене в  разтвора?
Остава и въпроса за последващата импрегнация и до колко е нужна на части които не са скрити в стените?
Отзад-напред ,ако почнем,то импрегнацията на изложените на атмосферни условия дървени елементи  е важен въпрос.Това е дълга тема ,но накратко импрегнаторите са натурални и синтетични ,на водна основа и на органични разтворители,дълбокопроникващи и повърностни и т.н.Въпрос на избор и нагласа.
Качествената дървесина предназначена за строеж на къщи е предварително обработена за дълготрайност.Споменавал съм някои възможности за повишаване дълготрайността при ползване на обикновени материали без специално приложение и по-често срещани.
За бетона,когато говорим за основи на такава къща добавките трябва да са  поне две,като основната е добавка за въздуховъвличане и другата добавка за водоплътност.Може да се комбинират и с добавка за пластифициране -суперпластификатор, но първите две вършат същата работа.Добавката за въздуховъвличане ,контролирано вкарва определено количество въздух в микро мехурчета и увеличава мразоустойчивостта на бетона и топлинното му съпротивление.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 03, 2013, 02:05:51 pm
Хайде честит празник и от мен :) съфорумци ние сме бъдещите строители на България хаха.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 03, 2013, 02:23:28 pm
Относно дървесината наистина има много начин, но да се ограничим към по екологичните :)
Чета че може да се закупи по-устойчива дървесина или да се обработи температурно.
Ако закупим сух дървен материал и го обработим по описания начин с вар и калциев хлорид на като подготовка, как можем да завършим крайната обработка. Фло писа и за импрегнация с ланолин, който струва ми се не е от най евтините варианти.
Импрегнацията с боров терпентин и восък подходяща ли е като дълготрайност и ефективност?
Четох за обработка с емулсии. Фло,  разкажи за предимствата на подобна технология по достъпен за широката публика начин, ако е възможно.

и още нещо за сламените къщи
http://strawbale.com
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 03, 2013, 03:59:40 pm
По същество ланолина е восък.Използва се от хиляди години за импрегнация.Подобен ефект би имал и пчелния восък разтворен в терпентин. Последното и то не е евтино решение,тъй-като и боровия терпентин и пчелния восък имат висока цена.Преимуществото на ланолина е,че съхранява красотата на дървото като визия и има ефект да гони дървоядите.Възрастни хора са виждали овце да минават през реката и да излизат сухи от водата.Други натурални възможности са лененото масло/безир/ разреден с терпентин.Това не са дълготрайни решения ,тъй-като безира,както и терпентина се окисляват във времето и се образуват агрегати,между които може да проникне вода.На пазара има и разни екзотични масла от дървесен произход.
Емулсиите,както и водоразтворимите лакове преимуществено достигат по-голяма дълбочина на попиване от органичните състави,заради свойствата на целулозата да прекарва водата и разтворените в нея вещества.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 03, 2013, 04:40:51 pm
Предполагам, че тези екзотични масла (като китайско тунгово и камелиево масло) не са евтини и не се намират лесно.
Какви емулсии бихме могли да използваме от естествен произход за целта?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Georgi Georgiev в март 03, 2013, 07:03:28 pm
Радвам се на интереса по темата. Опит и знания съм споделил в моя блог
http://ultrajoro.blogspot.com/
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 03, 2013, 08:54:02 pm
Предполагам, че тези екзотични масла (като китайско тунгово и камелиево масло) не са евтини и не се намират лесно.
Какви емулсии бихме могли да използваме от естествен произход за целта?
Не съм следил какво има на пазара,но като професионалист в тази област/емулсиите/ мога да кажа,че емулсията трябва да е нисковискозна ,права,т.е. водата да е повече от дисперсната фаза/маслото/ и дисресната фаза да се състои от дълговерижни карбоксилни киселини с брой на въглеродните атоми 12-18.Това са дървесни смоли и / или висши мастни киселини и техните естери,поотделно или в комбинация.След дълбоко пропиване в дървото ,водата се отделя и остава смолата,която запълва капилярите и създава хидрофобна/водоотблъскваща среда/.Това е за натуралните продукти.Синтетичните аналози на емулсии са поливинилхлоридни,поливинилацетатни, акрилатни,силиконови,формалдехидни и др./много са/смоли. Като стигнеш до импрегнирането бих се ангажирал да ти направя нещо специално personalised  creativity ,както се казва :),ако има време. Състава приоритетно би могъл да бъде ,вода,колофон/дървесна смола/,ланолин/ животински восък/,етери и естери на дълговерижни карбоксилни мастни киселини.Най-доброто в света ;)Опааа!
Да посрещнем   новия съфорумец Georgi Georgiev с добре дошъл и пожелаем повече участие в конкретиката.Аз ще опитвам позицията на градивна критика априори,за да се оглеждат нещата от най-различни точки .
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 04, 2013, 10:45:13 am
Благодаря за предложението,
Естествено възниква въпроса за цената на обработката с предложената от теб комбинация, но разбирам че  за разлика от течния ланолин за твоето предложение  не може да се даде разходна норма и крайна цена предварително.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Georgi Georgiev в март 05, 2013, 10:24:13 pm
От тук може да изтеглите едно помагало за курсовете, които организирам на тема "Строителство с естествени материали" . Ще се радвам, ако ви е от полза.
http://dox.bg/files/dw?a=80b90cf4f8
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 05, 2013, 10:33:50 pm
От тук може да изтеглите едно помагало за курсовете, които организирам на тема "Строителство с естествени материали" . Ще се радвам, ако ви е от полза.
http://dox.bg/files/dw?a=80b90cf4f8

Мерси много аз вече я имам, но нямах време да я прочета. Струва ми се, че има интересни неща от пръв поглед. Ще се запозная с  книгата обстойно в най-скоро време.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 06, 2013, 04:02:24 pm
http://www.jivdom.info/forum/index.php?showtopic=30&pid=19648&st=20&#entry19648

някои от нещата за определяне качествата на глината са обяснени и в книгата на архитект Георгиев.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: andre6ko в март 17, 2013, 02:15:29 pm
Жалко аз очаквах да разщирим дискусията като споделиш твоя опит да  покажеш и някоя снимка скица и пр.
КАк изпълняваш стените? ЗАщо си избрал плосък покрив и с кавко е покрит? Предполагам не е зелен :)
Покрива ми е гордост и е мой проект,заради което ще трябва да правя екзекутив за промяна по време на строителството.Може да стане и зелен,поне отчасти,защото има чудна гледка към морето.Самият покрив е по технологията на тъй-наречения ламаринобетон т.е. оставащ кофраж от поцинкована ламарина,върху която е излят бетона.Такива са покривите на моловете  например.Дава редица предимства като ниска цена,дълговечност и елиминира някои типично нехайни действия на работниците по бетоновите работи.Последното бих го обяснил така:изключителна рядкост е да се види покривна бетонова плоча,която не тече и затова и се прилагат скъпоструващи хидроизолации със съответните ремонти и подмяна през 10-15 г.Оставащият  кофраж от оребрена ламарина значително намалява тоя риск,бетона се уплътнява добре,не се образуват капиляри и е с добра водоплътност.Абсурд е и някога да протече.Ако няма де се ползва като зелен покрив единствената обработка отгоре е тънкослойно покритие да не му въздейства въглеродния диоксид от въздуха като боя например или силикатизация с водно стъкло.За зида е дълга тема, щото е проектиран ,двоен/трислойна зидария/ с вписани колони в зида за елиминиране на термомоста т.е. железобетонната конструкция няма контакт с външната среда.Широчината му е 40 см. от дървобетон.Руската арктическа станция "Молодежная" е с 30 см дебелина на стените от дървобетон,това за сравнение (,колко съм се презастраховал за топлото да не бяга през зимата и да не влиза през лятото.
Поздравления Фло за идеите, които споделяш! С най-голямо уважение към универсалните знания, които имаш!
Бих те попитал: каква е дебелината на бетона върху поцинкованата ламарина?
Би ли дал повече инфо за технологията на дървобетона, ако не е "бизнес тайна"?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 25, 2013, 10:39:13 pm
Да съживим малко темата с това видео:
http://eko.bntplovdiv.com/slamki-v-kalta
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 26, 2013, 02:58:10 am
Да съживим малко темата с това видео:
http://eko.bntplovdiv.com/slamki-v-kalta

Интересно е филмчето. Сламата и тревата играят важна роля и за  здравината и за изолационните свойства няма спор. Но каквото и да си говорим покривът на къщата в Омая и постройката, която я печеше слънце и валеше дъжд не са само от глина, както се представя, защото ще се разпаднат има и други съставки в тях - така да го кажем съвременни материали  :D. Нека Фло да разкрие тайната на последния слой.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 26, 2013, 10:49:09 am
Може да е извършена  еднокомпонентна  или двукомпонентна силикатизация както Фло описа.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 26, 2013, 09:04:46 pm
Изгледах филмчето.Хубаво направено и с доста неверни неща между впрочем,но няма да му правя като цяло рецензия де.Например твърдението ,че през Римската империя се е разпространила традицията  за правенето на къщи от глина просто е невярно.Тъкмо обратното е.Римляните са владеели технологията на добиване на вар и от там хоросана,което е било 1част гасена вар и 3 части пясък,според тогавашната рецептура ,валидна и днес.Точно хоросана е бил и причина да се забрави глината в границите на империята.Владеели са и технологията на бетона.Хоросана,с който зидали дялан камък и бетона са причина за огромните, мащабните  строежи и широко развитото строителство,включително и жилищни сгради до 5 етажа. Може би е любопитно да се знае,че поне 2 от няколкото типа цимент се правят от глина,тъй-наречения глиноземен цимент.Други цименти имат по 20-30,а някои и повече масови процента участие на глина.В тоя смисъл и бетона е също толкова натурален колкото глината,щото е от камъни пясък и цимент от глина.Не всичкия разбира се.Това ,ако изпаднем в крайна форма на екологично привличане :)но ни трябва нещо здраво за фундамент и евентуално конструктивен як елемент, примерно таванна плоча за зелен покрив и греди и колони на глинената къща,решена откъм съвременните постановки на новата Наредба за проектиране и строителство в земетръсни зони.Има възможност за екологичен бетон,както и натурален пластификатор за него на основата на дървесни смоли.Във филма беше споменато,че се строи много с глина в Ю.Америка и в южните щати на САЩ,което е вярно,с едно уточнения,че състава на тази червеникава глина позволява машинно дневно производство на огромен брой тухли,които не съхнат с дни и не се пекат.Технологията е винтова преса с високо налягане.Набиване с голямо налягане  в метален калъп, като първа стъпка и втора стъпка избутване от калъпа и рязане на няколко броя наведнъж.Вероятно на обикновената тукашна глина,ако и се въздейства с подходящ състав от комбинация на минерални соли, активиращи свързването добавки, би се получил подобен бърз ефект на здрава глинена тухла, готова за зидане след ден примерно.Само предполагам,което не значи,че е много възможно.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 26, 2013, 09:45:38 pm
Ето ако някой реши да си изработи преса
http://vimeo.com/49864277
http://vimeo.com/34665503
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 26, 2013, 09:46:47 pm
Ръчно ,но бързо:http://www.youtube.com/watch?v=n06xec-8oWQ (http://www.youtube.com/watch?v=n06xec-8oWQ)
и малък автомат с 2000 тухли на час:http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=vPDEWc_uAow&feature=endscreen (http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=vPDEWc_uAow&feature=endscreen)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Georgi Georgiev в март 26, 2013, 11:45:35 pm
Тези четири сръчни момчета правят ръчно  900 тухли на час.
http://mnogozle.com/video17874_maistore-maistoreeee.html
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 27, 2013, 12:07:44 am
Тези четири сръчни момчета правят ръчно  900 тухли на час.
http://mnogozle.com/video17874_maistore-maistoreeee.htmlЕхеееее ще падна от смях е това е сигурен съм, че са на изработка а не на надница :). Еми така се прави сега като гледам тоя вариант с тухлите почна да ми допада :) Правя сместа и се почва, обаче калъпите ще са по големи, за де е по дебел зида. Доколкото разбрах от предния филм не трябвя да съхнат на слънце дайте още съвети относно това. Самата смес мисля да я направя със слама, обикновена трева от поляната и глина. Теорията -  колкото повече трева и слама толкова по не се пука глината не ми харесва. Някой може ли да каже пропорция.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 27, 2013, 10:01:15 am
Теорията -  колкото повече трева и слама толкова по не се пука глината не ми харесва. Някой може ли да каже пропорция.

Съществува едно "златно съотношение" в строителните разтвори от древността до наши дни,и това е съотношението на активното,слпващото вещество към инертния материал 1:3. Дали е хоросан:1 част вар и  3 части пясък,или е циментова замазка :1 част цимент и 3 части пясък или е кирпич:1 част глина и 3 части пясък, винаги това съотношение е било най-доброто.Да,да кирпича, за да е надежден и здрав се прави в съотношение 1 част глина и 3 части пясък.В този смисъл кирпича не е глина, а пясък със свързващо вещество от глина,както бетона не е цимент, а чакъл и пясък със свързващо вещество цимента.Различни източници твърдят,че участието на сламата ,като армиращ материал в кирпича трябва да  е 15-20 %, става въпрос за обемни проценти,а не за масови т.е. да не са отнесени към теглото на кирпича, а към неговия обем.Въпроса каква слама,от какво растение и на колко дължина нарязана също не е маловажен.В никакъв случай тука не става въпрос за трева от двора и устойчивостта на гниене е от значение.Може би на първо място като избор в това отношение би била сламата от коноп,защото не гние лесно.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 27, 2013, 09:00:32 pm
Известно ли ви е дали може да се наемат у нас подобни подходящи преси?
Предполагам е възможно и механизираното разбъркване на съставките за киприча с обикновена или модифицирана бетонобъркачка.
Инак тази хамалогия с приготвяне на десетки хиляди тухли при липса на опит ми се струва доста трудно приложима в днешни дни поради  липса на време.

В сайта си Варвара Вълчанова пише за Пресованите  блокове
Тази техника е сравнително нова, тя комбинира елементи от кирпичената тухла (калъп) и от трамбованата земя (компактирането). Земята се компактира ръчно или машинно, като задължително се стабилизира с вар или цимент (от 2 до 5%).
Какво се има предвид под стабилизира ? Може ли това да се направи с  калциев хлорид, какви са предимствата на различните добавки (вар, цимент и калциев хлорид (ако е удачен)?
http://zemnostroitelstvo.net/?page_id=8
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 29, 2013, 06:29:43 pm
Фло ще ти бъда благодарен ако разясниш някои от свойствата в клипчетата от линка.
http://www.youtube.com/user/grainsdebatisseurs
Проектът “ Зърна за строители“ е развит от института Кратер – Франция под ръководството на Летиция Фонтен и Ромен Анже.
Кратко описание на проекта: Земята е първичен материал. С помощта на много забавни и интерактивни опити ще разберете как и защо е възможно да се строи със земя. Влезте в сърцето на невероятното поведение на този зърнест материал. Нека ви поведем към откритието на странното поведение на съставките на земята : пясъкът, водата и глините.

Тук ще намерите връзка към 55 кратки видеоклипа представящи експериментите на проекта „Зърна за Строители“
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в март 30, 2013, 11:25:25 am
Фло ще ти бъда благодарен ако разясниш някои от свойствата в клипчетата от линка.
http://www.youtube.com/user/grainsdebatisseurs
Проектът “ Зърна за строители“ е развит от института Кратер – Франция под ръководството на Летиция Фонтен и Ромен Анже.
Кратко описание на проекта: Земята е първичен материал. С помощта на много забавни и интерактивни опити ще разберете как и защо е възможно да се строи със земя. Влезте в сърцето на невероятното поведение на този зърнест материал. Нека ви поведем към откритието на странното поведение на съставките на земята : пясъкът, водата и глините.

Тук ще намерите връзка към 55 кратки видеоклипа представящи експериментите на проекта „Зърна за Строители“

Това са два вида глина,едната ,тази която е обозначена като смектит и прави голямо набъбване е монтрамониролит по името на град във Франция ,където е открита и има още едно име пак на град ,този път Бентон и това е по-познатия у нас бентонит.Другата глина е каолинит,която правеше рядък разтвор.И двете най-общо казано са алуминиево-силикатни минерали.Разликата е,че бентонита съдържа и натрий,което го прави активен към водата и може да набъбва във високопластична  гелообразна структура.Има и  свойство да задържа масла до 60% от масата си и това го прави удачен за използване в козметиката,както и за избистряне на вино,за измиване на коса и ръце и други приложения.Като извод от филмчето бих могъл да предположа,че ако във водата за кирпича,към глината,която имаме  добавим натриев солеви разтвор може да очакваме по-висока пластичност и обем на глината.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 14, 2013, 06:40:17 pm
Като допълнителна изолация на външните стени от олекотена земя може да монтираме тръстикови панели.
http://www.naturagroup.co.rs/en/thermal-insulation/78-thermal-insulation-panels
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в април 14, 2013, 07:57:37 pm
Като допълнителна изолация на външните стени от олекотена земя може да монтираме тръстикови панели.
http://www.naturagroup.co.rs/en/thermal-insulation/78-thermal-insulation-panels

Да на мен ми допада ще има добър ефект като изолация, защото в  тръстиката има кухини. 

Чудя се относно кирпича дали е носещ до такава степен, че да направя втори покривен полу-етаж гредоред с каменен покрив да кажем. Може ли кирпича  да понесе това при условие че няма колони. Да не ми се смее инженера като му кажа искам всичко от кирпич :)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в април 14, 2013, 09:01:42 pm
Може ли кирпича  да понесе това при условие че няма колони. Да не ми се смее инженера като му кажа искам всичко от кирпич :)
Може,ако кирпича отговаря на изискванията по наредбата за проектиране и строителство в земетръсни зони,по-която работи конструктора:
Чл.  83.Якостните показатели на използваните материали за зидарии ,поемащи сеизмичните сили, трябва да отговарят  на следните изисквания:
1.якостта на натиск на тухлите да е не по-ниска от 7,5 N/mm2;


Понеже толкова як кирпич няма,значи тая работа не става,както си я замислил.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 14, 2013, 09:51:34 pm
Майсторе, няма ли да изработиш носещата конструкция от дърво?
Да вземем да идем на този курс.
http://30dumi.eu/2012/09/obuchenie-za-stroitelno-da-rvodelstvo-tip-fachwerk/

Не ти ли допада идеята да направиш кофраж и да трамбоваш олекотена земя?
http://zemnostroitelstvo.net/wp-content/gallery/straw_earth_extension/10.jpg
http://zemnostroitelstvo.net/wp-content/gallery/straw_earth_extension/11.jpg
http://zemnostroitelstvo.net/wp-content/gallery/straw_earth_extension/15.jpg
http://zemnostroitelstvo.net/wp-content/gallery/straw_earth_extension/16.jpg

и отгоре тръстиковите пана.

Моля останалите за коментар дали изолацията на олекотената земя с дебелина на гредите и допълнителната от тръстиковите пана е достатъчна според тях?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в април 15, 2013, 09:27:02 pm
Майсторе, няма ли да изработиш носещата конструкция от дърво?
Да вземем да идем на този курс.
http://30dumi.eu/2012/09/obuchenie-za-stroitelno-da-rvodelstvo-tip-fachwerk/

Не ти ли допада идеята да направиш кофраж и да трамбоваш олекотена земя?
http://zemnostroitelstvo.net/wp-content/gallery/straw_earth_extension/10.jpg
http://zemnostroitelstvo.net/wp-content/gallery/straw_earth_extension/11.jpg
http://zemnostroitelstvo.net/wp-content/gallery/straw_earth_extension/15.jpg
http://zemnostroitelstvo.net/wp-content/gallery/straw_earth_extension/16.jpg

и отгоре тръстиковите пана.

Моля останалите за коментар дали изолацията на олекотената земя с дебелина на гредите и допълнителната от тръстиковите пана е достатъчна според тях?

С конструкцията от дърво е лесно това се прави. Идеята ми беше сградата да е максимално евтина,  в същото време да издържи във времето и да е възможно за живеене в нея. Идеята с кофража не е лоша стига да се измисли пълнежа, какъв ще е и дали ще идържи . Аз съм мислил варианти с глина и слама, но трябва да се изпита. Тръстиковите пана са ок те могат да се сложат винаги и ще вършат работа като вид изолция, но едва ли има някакви изследвания върху изолационните показатели на тръстиковите пана за нашите климатични условия, за да се каже с точност каква дебелени е необходима.


Доко твоята идея, каква е за този тип строителство, какво искаш да правиш. Гледам, че усилено търсиш варианти.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 16, 2013, 09:34:52 am
Ако увеличиш размера на стената  вероятно ще можеш да минеш и без допълнителна изолация.
Идеята ми е  точно тази гредова конструкция и пълнеж от слама и земя.
Не разбирам какво те притеснява в този вид  изпълнение.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в април 16, 2013, 11:14:09 am
Не ме притеснява напълно осъществимо е, но колко време ще издържи във времето без да се напука стената, изпитано ли е у нас, какви са съставките и пропорциите с глина и слама? Просто трябва повече информация.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 16, 2013, 02:24:46 pm
Не трябва да се напука защото сламата го държи. Кирпичените къщи са строени с тези материали макар и с по малко слама.
http://zemnostroitelstvo.net/?p=556
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: varvara valtchanova в април 17, 2013, 12:45:45 pm
Стена от олекотена земя

Като разновидност на стената от паянтов градеж и нейното модерно развитие се появява техниката на паянтов градеж с пълнеж от земя и слама. Тази технология се появява и развива в Германия през 80те години на XX век. За целта пълнеж от земен разтвор и голямо количество слама се полага във временен плъзгащ дървен кофраж, като се натъпква леко с дървена бухалка и се придържа към основната носеща конструкция с помощта на напречни хоризонтални летви, положени в дебелината на стената на, 15-20 см разстояние. Стената се гради отдолу нагоре, като дъските, служещи за временен кофраж, се местят и се използват наново. Така оформената стена се оставя да изсъхне за период от 6 до 8 седмици, в зависимост от климатичните условия, и се измазва със земен или варов разтвор. При полагане на мазилката основата се уеднаквява с помощта на мрежа или тръстикова рогозка.

Изолационните свойства на пълнежа от земя и слама са променливи в зависимост от дебелината на стената и пропорцията на слама в разтвора:
- Масивна земя    - 2000 кг/м3 – 1.13W/mK
- Олекотена земя   - 1200 кг/м3 – 0.47W/mK
- Олекотена земя   -   600 кг/м3 – 0.17W/mK
- Олекотена земя   -   300 кг/м3 – 0.10W/mK

Стената, изградена от олекотена земя, не бива да надвишава 15 см ширина, за да има сместа възможност да изсъхне за няколко седмици и да се избегне появата на плесени или гъбички в сламата.

Примери на градеж на носещата дървена конструкция за пълнеж от земя и слама от книгата
„Олекотено земно строителство, Стари строителни материали – нови техники” на Франц Волхард, издателство „Мюлер“, 1995 г.
Volhard, Franz. Leichtlehmbau: alter Baustoff - neue Technik, Heidelberg: Muller, 1995

Техниката на паянтов градеж с пълнеж от земя и слама е много надеждна и има вероятност да се развие в близко бъдеще, защото употребява евтини и лесно достъпни суровини, не изисква специализирани умения при изпълнението си, предлага сравнително добри изолационни свойства.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в април 17, 2013, 10:43:49 pm
Стена от олекотена земя

Като разновидност на стената от паянтов градеж и нейното модерно развитие се появява техниката на паянтов градеж с пълнеж от земя и слама. Тази технология се появява и развива в Германия през 80те години на XX век. За целта пълнеж от земен разтвор и голямо количество слама се полага във временен плъзгащ дървен кофраж, като се натъпква леко с дървена бухалка и се придържа към основната носеща конструкция с помощта на напречни хоризонтални летви, положени в дебелината на стената на, 15-20 см разстояние. Стената се гради отдолу нагоре, като дъските, служещи за временен кофраж, се местят и се използват наново. Така оформената стена се оставя да изсъхне за период от 6 до 8 седмици, в зависимост от климатичните условия, и се измазва със земен или варов разтвор. При полагане на мазилката основата се уеднаквява с помощта на мрежа или тръстикова рогозка.

Изолационните свойства на пълнежа от земя и слама са променливи в зависимост от дебелината на стената и пропорцията на слама в разтвора:
- Масивна земя    - 2000 кг/м3 – 1.13W/mK
- Олекотена земя   - 1200 кг/м3 – 0.47W/mK
- Олекотена земя   -   600 кг/м3 – 0.17W/mK
- Олекотена земя   -   300 кг/м3 – 0.10W/mK

Стената, изградена от олекотена земя, не бива да надвишава 15 см ширина, за да има сместа възможност да изсъхне за няколко седмици и да се избегне появата на плесени или гъбички в сламата.

Примери на градеж на носещата дървена конструкция за пълнеж от земя и слама от книгата
„Олекотено земно строителство, Стари строителни материали – нови техники” на Франц Волхард, издателство „Мюлер“, 1995 г.
Volhard, Franz. Leichtlehmbau: alter Baustoff - neue Technik, Heidelberg: Muller, 1995

Техниката на паянтов градеж с пълнеж от земя и слама е много надеждна и има вероятност да се развие в близко бъдеще, защото употребява евтини и лесно достъпни суровини, не изисква специализирани умения при изпълнението си, предлага сравнително добри изолационни свойства.

Не знам само как си представяте със стени от  пръст и слама сградата Ви да съответства на това:http://lex.bg/laws/ldoc/2135540641 (http://lex.bg/laws/ldoc/2135540641) НАРЕДБА ЗА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СТРОЕЖИТЕ И ОЦЕНЯВАНЕ СЪОТВЕТСТВИЕТО НА СТРОИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ
В сила от 01.01.2007 г.
Приета с ПМС № 325 от 06.12.2006 г.
и как ще стане да Ви проектират къща  без никакви технически изходни данни и да Ви дадат после разрешително за ползване т.е. узаконяване на жилищна сграда.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 17, 2013, 11:33:00 pm
Какви са вариантите за увеличаване  дебелината на стената и за допълнителна изолация  освен тръстикови панели?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в април 18, 2013, 02:54:19 am
Стена от олекотена земя

Като разновидност на стената от паянтов градеж и нейното модерно развитие се появява техниката на паянтов градеж с пълнеж от земя и слама. Тази технология се появява и развива в Германия през 80те години на XX век. За целта пълнеж от земен разтвор и голямо количество слама се полага във временен плъзгащ дървен кофраж, като се натъпква леко с дървена бухалка и се придържа към основната носеща конструкция с помощта на напречни хоризонтални летви, положени в дебелината на стената на, 15-20 см разстояние. Стената се гради отдолу нагоре, като дъските, служещи за временен кофраж, се местят и се използват наново. Така оформената стена се оставя да изсъхне за период от 6 до 8 седмици, в зависимост от климатичните условия, и се измазва със земен или варов разтвор. При полагане на мазилката основата се уеднаквява с помощта на мрежа или тръстикова рогозка.

Изолационните свойства на пълнежа от земя и слама са променливи в зависимост от дебелината на стената и пропорцията на слама в разтвора:
- Масивна земя    - 2000 кг/м3 – 1.13W/mK
- Олекотена земя   - 1200 кг/м3 – 0.47W/mK
- Олекотена земя   -   600 кг/м3 – 0.17W/mK
- Олекотена земя   -   300 кг/м3 – 0.10W/mK

Стената, изградена от олекотена земя, не бива да надвишава 15 см ширина, за да има сместа възможност да изсъхне за няколко седмици и да се избегне появата на плесени или гъбички в сламата.

Примери на градеж на носещата дървена конструкция за пълнеж от земя и слама от книгата
„Олекотено земно строителство, Стари строителни материали – нови техники” на Франц Волхард, издателство „Мюлер“, 1995 г.
Volhard, Franz. Leichtlehmbau: alter Baustoff - neue Technik, Heidelberg: Muller, 1995

Техниката на паянтов градеж с пълнеж от земя и слама е много надеждна и има вероятност да се развие в близко бъдеще, защото употребява евтини и лесно достъпни суровини, не изисква специализирани умения при изпълнението си, предлага сравнително добри изолационни свойства.

Полезна информация. Аз сматам, че скоро трябва да има и законови  уредби за този тип строителство или някакъв вид поощрения, защото това е бъдещето - екологичния  и в същото време  евтин начин на стротелство. Какво по-хубаво от това слама и земя, които са естествени материали. Чул съм че земята не се  взима от повърхността за да не ти тръгнат разни растения по стените и като се трамбова става доста устойчива със сламата. Не знам дали това е изпитано тук и има ли значине, каква точно е земята. За глината ясно тя става. Що се отнася до узаконяване винаги има вратички в крайна сметка това е просто пълнеж.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 18, 2013, 08:40:56 am
Фло, обясни моля къде точно е проблема при този вид строителство и действащото законодателство.
Моля, и архитектите за мнение как законно може да се построи и обитава постройка от подобни нестандартизирани материали у нас?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в април 18, 2013, 01:29:33 pm
Фло, обясни моля къде точно е проблема при този вид строителство и действащото законодателство.
Моля, и архитектите за мнение как законно може да се построи и обитава постройка от подобни нестандартизирани материали у нас?
Закон за техническите изисквания към продуктите
Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2007 г.) (1) За продуктите, които са проектирани и произведени съгласно изискванията на националните стандарти на държавите - членки на Европейския съюз, с които се въвеждат хармонизирани европейски стандарти, чиито номера са публикувани в "Официален вестник" на Европейския съюз, се смята, че те съответстват на съществените изисквания и/или на изискванията за екопроектиране, които се покриват от тези стандарти.
(2) Смята се, че строителните продукти са годни за употреба и строежи, в които те се влагат, отговарят на съществените изисквания, когато строителните продукти са проектирани и произведени съгласно изискванията на следните технически спецификации:
1. национални стандарти на държавите - членки на Европейския съюз, с които се въвеждат хармонизирани европейски стандарти, чиито номера са публикувани в "Официален вестник" на Европейския съюз;
2. европейски технически одобрения, когато няма технически спецификации по т. 1;
3. национални технически спецификации, чиито номера са публикувани в "Официален вестник" на Европейския съюз, когато няма технически спецификации по т. 1 и 2.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2011 г.) Когато не съществуват технически спецификации по ал. 2, се смята, че строителните продукти могат да се влагат в строежите в зависимост от предвидената за тях употреба, когато експлоатационните им характеристики и методите за тяхното определяне отговарят на изискванията на:
1. нормативните актове за проектиране, изпълнение, контрол и поддържане на строежите, когато съдържат изисквания към строителните продукти, и/или
2. националните стандарти, с които се въвеждат европейски или международни стандарти;
3. българските национални стандарти или националните стандарти с еквивалентни на българските методи и изисквания, когато няма стандарти по т. 2;
4. българските технически одобрения, когато няма стандарти по т. 2 и 3.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 38 от 2011 г.) При прилагането на нормативните актове и техническите спецификации по ал. 3 не се нанася маркировката за съответствие по чл. 24.

и още:
 Зидани конструкции:
 Норми за проектиране на зидани конструкции (публ., БСА, кн. 12 от    1985 г.; изм., ДВ, бр. 110 от 1998 г.; публ., БСА, бр. 9 - 10 от 1998 г.)

Правилник за изпълнение и приемане на зидани конструкции (публ., БСА, кн. 5 от 1984 г.)

 
Дървени конструкции:
 Норми за проектиране на дървени конструкции (публ., БСА, бр. 5 - 6 от 1990 г.)

 ПИПСМР - Раздел „Дървени носещи конструкции” (публ., БСА, кн. 1 от 1968 г.)

 
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 18, 2013, 02:53:33 pm
Архитект Георгиев казва в ТВ предаване, че има страни в Европейския съюз в които има стандарти за глината като строителен материал. Може ли на база на тези стандарти да се строи законно у нас?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в април 18, 2013, 05:30:41 pm
Архитект Георгиев казва в ТВ предаване, че има страни в Европейския съюз в които има стандарти за глината като строителен материал. Може ли на база на тези стандарти да се строи законно у нас?
Силно се съмнявам,че тука може да се строи по чужд национален стандарт,бил той и на страна от европейския съюз и дори и да е възможно, не може да се мине без верификация/оценка на съответствието/,която може да ти струва колкото няколко къщи.Щото трябват и доказателства за това кое как го правиш съобразно стандарта и затова е верификацията.Само един сертификат за пожарна безопастност е към 5 цифрена сума,ако въобще сламата с кал издържи на изискванията,за да го издадат . Съжалявам,че хвърлям черен облак над слънчевите еко мечти,но  действителността е доста груба.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в април 18, 2013, 09:22:06 pm
Моя инжeнер казва, че ще има да се блещят в общината като внесем проекта :)). Ако мине ще дам инфо:) значи става. :)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 21, 2013, 06:31:41 pm
Ще е полезно архитектите  да споделят своя опит с техни еко  проекти.

Легализация на естествени строителни материали като слама и глина в България
http://ivadelova.ksido.com/?p=198
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 28, 2013, 10:22:56 am
Затопли се и започнахте с практикатаи зарязахте теорията.

Да поговорим отново за носещата дървена конструкция.
Смятате ли за удачно топлинното обработване на дървесината или това би довело до излишно оскъпяване?
Фло писа преди за ограничаване или прекъсване процеса на озахаряване.
Предполагам че препоръчваните масла антраценово и креозотово са канцерогени и не са подходящи за използване за строеж на къща.
http://enciklopediabg.wordpress.com/2009/02/12/%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5/
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в април 28, 2013, 11:15:17 am
Държа да уточня,че споменах за калцифициране на дървесните захари.Калциевите захарати не се ядат от гадинките и дървото не гние.Нямам никаква представа от топлинна обработка на дървесината със  цел консервация,но си мисля,че не може да има никакъв ефект.Що се отнася до импрегнирането ,то според мен подходящи са восъците ,натурални,като ланолин,пчелен восък ,карнауба и др. или синтетични,като парафин,стеарин и др . с носител вода/емулсия/ или в органичен разтворител/керосин ,нафта/.Парафиновите емулсии (paraffin-wax emulsion)са икономически  изгодни и се ползват широко за водоустойчивост на OSB,MDF,HDF,обикновено в количество от 4-6 кг.на 1м3 при производството им съвместно с лепилата.Нанесени върху повърхността с четка,валяк или спрей правят здрав напълно водоустойчив филм ,обикновено с разход 100-200 мл/м2.Hydrowax-Flo е парафин-восъчна емулсия с плътност под  плътността на водата със съдържание на сухо вещество 40 %, в съчетание с анийонни и нейонни емулгатори за водоустойчивост на дървесина.Не съдържа ЛОС/летливи органични съединения/.Освен за водоустойчивост на дървесина Hydrowax-Flo е приложима за придаване на водоустойчивост и на гипсови изделия,като участва заедно с направната вода в образуване на тестото.Там се използва от 0,1% до 10% от масата на сухия гипс,като най-удачна е концентрацията от 2-4 % от масата на гипса.Не е тествана дали не може да направи водоустойчива и глината,но съществува такова мнение и остава да се направи експеримент.Със сигурност като финишен воден репелент е напълно възможно приложение.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 29, 2013, 11:44:11 pm
Когато добавяме водоустойчивост не мамаляваме ли и  паропропускливостта?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в април 30, 2013, 08:08:12 am
Когато добавяме водоустойчивост не мамаляваме ли и  паропропускливостта?
Това са различни неща.Идеалния строителен материал би трябвало да е водонепропусклив и въздухопропусклив.Въздухопропускливостта /паропропускливостта/ може да се види в таблица данни за дифузното съпротивление на водни пари/числото мю/ Приложение №4 към чл.10 ал.5 от Наредба №7 http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D0%B0-7-%D0%BE%D1%82-15-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8-2004-%D0%B3-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%8A%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8_l.l_i.129020_at.5.html (http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D0%B0-7-%D0%BE%D1%82-15-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8-2004-%D0%B3-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%8A%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8_l.l_i.129020_at.5.html)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 30, 2013, 07:25:01 pm
Защо тогава архитектите предпочитащи земята като строителен материал отричат добавянето едно и двуразтворната силикатизация. Предполагам и там нещата са подобни. Наистина ли с повишаване на водоустойчивостта изобщо не се променя паропропускливостта?
Би било добре и те да се включат, но  сякаш игнорираха дискусията.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в април 30, 2013, 08:41:32 pm
Водоустойчивостта по смисъла на строителната терминология е времето за разрушаване на строителния елемент под действието на течаща вода.Например като ти се спука водопроводна тръба в глинената стена за колко време ще рухне стената.Няма общо с паропропускливостта .Бетонът,да речем ,никога не може да се разруши при такива условия и пак си е паропропусклив.
Винаги ми е била интересна дъбовата дъска за бъчви .Тя пропуска към виното отвън- навътре само кислорода от въздуха,благодарение на който умерено се окислява виното и се образува ароматно-вкусовия букет,а не пуска отвътре -навън въглеродния диоксид дори и под налягане и алкохола.Ето това е пример за материал ,който пропуска само кислорода от въздуха и е водоустойчив.В такъв смисъл от гледна точка на "дишащата"стена дъбовата дървесина е идеалния материал за ограждащи стени на  къща.Най-големият недостатък на земната маса е липсата на водоустойчивост и  наличието на  структурни условия за движение на капилярна и порова влага.По този въпрос съм споменавал,че са работили дори специалистите  от BASF,световния лидер по химия.Резултата е само една демонстрационна глинена стена,вероятно на космическа цена.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в април 30, 2013, 11:27:34 pm
Попаднах на твоя тема в друг форум и си мисля, че трябва да започнем от основите. Но пак архитекти и конструктори ни липсват.
Ако правилно съм разбрал, трябва да направим дренаж на ниво основи.
"Отвеждането на повърхностните води в страни от конструкцията и дренажна система е едно от предпоставките за намаляване вероятността от капилярна влага,както и хидроизолиране на дъното на основите или чакълена дренажна възглавница под подложния бетон." Как следва да се изпълни хидроизолиране на дъното на основите?
Някъде четох че полагат найлон върху който изсипват бетона.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в май 01, 2013, 11:22:13 pm
Мнението ми как да се направят оптимално основите против капилярната влага ,без да разглеждам дренажа,за който има много  писано  в нета е следното.
Найлона не е трайно решение за хидроизолация на основите,но помага при леенето .От няколко години в найлона при производството му се слагат добавки за саморазрушаването му.Използва се под бетона против тъй-нареченото "кървене" на бетона-загубата на вода и циментово мляко,когато се полага върху земна маса или пясъчна или чакълена възглавница
/подложка/.Кървенето води до образуване на пукнатини и може да се каже,че найлона предпазва от това.Добре е и самият бетон за основите да е с добавка за водоплътност.Тази добавка  представлява смола или восък и се влага в бетоновата смес заедно с направната вода , обикновено до 5 % от масата на цимента.Препоръчително е бетоновата смес да е с възможно най-ниско водно-циментно съотношение,под или около 40% вода от масата на цимента ,като за целта се използва суперпластификатор,препоръчително карбоксилатен.Препоръчително е цимента да е CEM III/A-S 42.5 N SR, сулфатоустойчив т.е. значително устойчив на солева/химична/ и газова корозия.Задължително е вибриране с иглен вибратор.След такива мерки няма нужда от скъпи мероприятия като рулонни битумни хидроизолации по на два ката по вертикалите,както съм забелязал щедро да проектират тук-таме.Ако района предполага количества повърхностни води,то би могло да се минат стените след декофриране с течна хидроизолация ,хидрофобизиращ грунд- парафинов,силиконов или акрилатен.Най-общо това е!
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в май 02, 2013, 09:54:37 am
Кои от вложените добавки могат да се нарекат безопасни  с естествен произход. Ти спомена смоли и восъци, но останалите предполагам са небезопасна химия.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в май 14, 2013, 11:56:45 pm
Ето един клип от Македония на Охридското Езеро. Глинени къщи с плет ако плета е двоен и отвътре има още един плет може и да се получи  стена :) Хората си правят атракции.
http://www.youtube.com/watch?v=QBYM3p0P7Lc&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=QBYM3p0P7Lc&feature=youtu.be)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в май 22, 2013, 03:23:58 pm
Новият сайт на Асоциация за строителство с естествени материали
http://www.asem-bg.org/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

Узаконяване на сграда от сламени бали:

http://www.asem-bg.org/%D1%83%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B8

Кратка извадка от самото становище

http://www.asem-bg.org/sites/default/files/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%20%281%29.pdf
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в май 23, 2013, 03:52:30 pm
Брово Доко за информацията. Мисля, че в скоро време ще се направи нещо и по въпроса с глинените къщи.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в юни 04, 2013, 12:57:41 pm
СЕИЗМИЧНА УСТОЙЧИВОСТ НА ДЪРВЕНИТЕ КОНСТРУКЦИИ

http://inno.ltu.bg/images/stories/7.pdf
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в юни 06, 2013, 11:20:58 pm
 Вижте това.
http://www.youtube.com/watch?v=KByX6XLTLy8 (http://www.youtube.com/watch?v=KByX6XLTLy8)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: barbarit в юни 20, 2013, 04:10:23 pm
Клипчето си го бива!
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в юни 30, 2013, 11:25:18 pm
Строите ли къщите бре изчезнахте нещо :) хаха. Аз се чудя вече дали да не я измажа само с глина а зида да си е тухлен. Дали е възможно Фло - да измажа тухлите с глина да прилича на глинена къща поне.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в юли 01, 2013, 08:34:32 pm
Защо се отказа от кирпича?
Каква е постройката ?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в юли 02, 2013, 12:40:32 am
Защо се отказа от кирпича?
Каква е постройката ?

Еми мисля си, че с тухлите ще е по-евтино и ефективно пък и по лесно, но за да постигна автентичен вид ще ги измажа с глина. Идеята ми е следната правя си бетонни основи и после само дърво и тухли. Колоните ще бъдат от дървени греди. Плоча няма да има греди през 50 см и върху тях три пласта дървена обшивка. Така спестявам
- на тавана на първия етаж шпакловка като лакирам гредите и дъскити
- и  замазка на пода на втирия етаж  като ще лакирам дъските отново и ще стане супер дървен под. На всеки пласт дървена обшивка ще слагам шумоизолация между дъските нещо подобно на подложката за ламината, за да не се чуват скърцания и други подобни.
 Обстановката пак ще е еко. Ще измажа после къщата отвън с глина и слама, но само отвътре се чудя искам да стане прилично за постоянно да се живее в нея.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в юли 02, 2013, 02:26:32 pm
Строите ли къщите бре изчезнахте нещо :) хаха. Аз се чудя вече дали да не я измажа само с глина а зида да си е тухлен. Дали е възможно Фло - да измажа тухлите с глина да прилича на глинена къща поне.
Отклоняваш се от "екологичната глинена къща " и вървиш към имитация.И какво ,като прилича на нещо,което не е?  Не,че глинената къща,ако трябва да се обитава  и не е менте ,като ширещите се из нета снимки на глинени бунгала ,може да стане съвсем екологична. Въобще какъв е смисъла човекът от 21-я век да се връща 2000 години назад на технологии,които човечеството е изхвърлило от употреба поради непригодност към епохата?Какви са съвременните предизвикателства на живота в този район,в който живееш и как да ги посрещнеш? Това логично е въпроса за избора ти на къща ,в която ще ти преминава голяма част от времето на живот.Климатичните промени,евентуалните природни бедствия,слънчевата радиация,магнитните бури и излъчвания,човешкия фактор,етническия фактор и редица други са пъзела ,който като се подреди ще стигнеш и до идеята каква къща и как да се направи, и тя в никакъв случай не става да е от кал и глина.
Тоя романтичен повей към къщите от глина го приемам само като екзотика, за бунгало,барака или подобие на навес, в комплект с барбекюто,но не и за живеене.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в юли 02, 2013, 03:21:26 pm

 Обстановката пак ще е еко. Ще измажа после къщата отвън с глина и слама, но само отвътре се чудя искам да стане прилично за постоянно да се живее в нея.
[/quote]

Ако ще е еко не използвай лак за дървените части. Какво пречи отвътре да стане прилично с глинена или варова боя?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в юли 02, 2013, 07:52:40 pm

 Обстановката пак ще е еко. Ще измажа после къщата отвън с глина и слама, но само отвътре се чудя искам да стане прилично за постоянно да се живее в нея.

Ако ще е еко не използвай лак за дървените части. Какво пречи отвътре да стане прилично с глинена или варова боя?
[/quote]

Тази къща също ще е направена от екологични материяли съвременните тухли какво са защо пък трябва да е суров материал. Единствения проблем ще е импрегнанта за дърво и бетонната основа, но предполагам че има и екологични такива импрегнанти. Така че бетона ако се замени с камъни къщата си е съвсем екологична. :P :D ;D ;)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в юли 09, 2013, 07:31:35 pm
Ето един еко проект има и доста материали във втория линк.
http://www.cannabric.com/proyectos/propios/vivienda_unifamiliar_con_alojamiento/?len=es

http://www.cannabric.com/catalogo/?len=en

Фло, какъв е този естествен цимент в края на списъка?
Има ли нещо интерсно за теб от тези продукти ?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в юли 11, 2013, 08:38:39 am
Ето един еко проект има и доста материали във втория линк.
http://www.cannabric.com/proyectos/propios/vivienda_unifamiliar_con_alojamiento/?len=es

http://www.cannabric.com/catalogo/?len=en

Фло, какъв е този естествен цимент в края на списъка?
Има ли нещо интерсно за теб от тези продукти ?


Пуцолан -  смес от вулканична пепел , пемза , туф .

Първото споменаване на мястото на производство, регистрирано в писмени документи, се отнася до хълмовете в близост до град Puteoli в района на вулкана Везувий . В Римската и Византийската периоди са широко използвани за изграждане на фундаменти , водоустойчиви подове и различни хидротехнически съоръжения
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в юли 11, 2013, 05:05:55 pm

Пуцолан -  смес от вулканична пепел , пемза , туф .
[/quote]

Това звучи много еко :)
какви са разликите и предимствата му пред родния цимент ?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Фло в юли 11, 2013, 09:16:08 pm

Пуцолан -  смес от вулканична пепел , пемза , туф .

Това звучи много еко :)
какви са разликите и предимствата му пред родния цимент ?
[/quote]

Предимства:водоустойчивост,устойчив към сулфатна корозия.Подходящ за подземни и подводнисъоръжения.Все неща несъществени за фамилната къща.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в юли 25, 2013, 03:00:22 pm
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.547894975247547.1073741826.263580417012339&type=1
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в септември 17, 2013, 09:22:56 pm
 Вижте това има страхотни идеи. http://www.demilked.com/nautilus-house-giant-seashell/
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в октомври 08, 2013, 04:47:39 pm
http://zemnostroitelstvo.net/?p=664

http://books.google.bg/books?id=zZ2YrTY-0BoC&pg=PP1&lpg=PP1&dq=ziegert+earth+building+practice&source=bl&ots=aTPV3iJRoH&sig=gneR68xhJ5nMdxC39Pb60_Ygz0g&hl=en&sa=X&ei=bQpUUoCNB4LLtQa5uYDYBg&ved=0CCgQ6AEwAA#v=onepage&q=ziegert%20earth%20building%20practice&f=false
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в октомври 08, 2013, 10:59:59 pm
Ехе Доко с тая книга ме разби. Много яко обаче ще се измъча на английски. Аз ходих до Белоградчик, но нямах възможност да отида да видя на архитекта къщата. Там е само за такива къщи връзва се на скалите страхотно е.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в ноември 15, 2013, 02:11:34 pm
Излезе и на Български http://zemnostroitelstvo.net/?p=693
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в ноември 18, 2013, 08:36:16 pm
Доко ти имаш ли планове да строиш нещо подобно скоро или вече си построил.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в ноември 19, 2013, 09:55:20 am
Планове, мечти :)
Трябва да се експериментира особено ако смяташ  да строиш къща без нужния опит.
На теб коя технология от земното строителство  ти допада?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в ноември 19, 2013, 09:47:23 pm
Ами аз много се чудя. Искам да намеря оптимално евтиния и в същото време подходящ за нашите атмосверни условия вариант.  Първоначално смятах, технологията с бодливата тел и чувалите за подходяща. След това си казах, че с кофраж и пълнеж резултата е същия и дори излиза по евтино, но надежността на този тип строителство малко ме притеснява. Сега си мисля, че направата на кирпичени тухли със слама е още по-добър вариант. Покрива е най-големия проблем за мен не виждам без съвременни материали как би станал. Целта ми е всичко да бъде еко и от естествени материали, но се убеждавам, че крайния резултат няма да е траен. Дай идеи за покрив.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в ноември 19, 2013, 10:02:21 pm
Покрив за каква постройка?
Допада ли ти зелен покрив?  http://www.nigelsecostore.com/blog/2008/11/13/grow-your-own-roof/

http://www.архитект.bg/2/post/2012/11/november-29th-2012.html
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в ноември 19, 2013, 10:35:51 pm
Да аз  се спрях последно на такъв покрив но при всички случаи трябва и ходроизолация няма как. :)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в ноември 20, 2013, 09:41:59 am
Да трябват някои неща,  някои поставяли брезови кори. Трябва и да подбереш растителните видове. Каква ще е постройката?
http://www.ka6tata.com/za-ka6tata/pokriv/article/1013
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в ноември 20, 2013, 11:43:16 am
Ами още се колебая нали ти казвам. Но плана ми е да направя няколка къщи. За това трябва да е евтино.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в декември 01, 2013, 08:23:10 pm
http://www.asem-bg.org/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в декември 02, 2013, 11:52:56 am
Това с пресата е интересно обаче без цимент не мога да си представя как ще се запази здрава тухлата. Какви са другите съставки на тухлата. На снимките ми се струва, че дори няма слама  в пръстта. Предполагам, че не се получава с каквато и да е пръст.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в декември 03, 2013, 10:26:29 pm
Здрава като камък е, на опън е слаба.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в януари 23, 2014, 10:25:29 pm
Успешна нова година!
една поредица за трамбована цемя.
https://www.youtube.com/watch?v=NVpYwdsA8Vg&list=PL-Z1qcsGjjcjARxqwFhVSCbibp12DhhRp
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в януари 23, 2014, 10:50:18 pm
Успушна нова години Доко и на теб. Я да видим какво си ни подготвил.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: бай миле в април 27, 2014, 07:32:11 am
На село имаме къща, останала от дядо ми и е вече на 100 год. Строена е с кирпич(кал и слама, оформени като тухли, но непечени, т.е. чиста глина), отвънка е измазана с жълта глина и конски фъшкии и облепена с парчета цигански керемиди. Не е мръднала, ако е на сухо, ще отиде още 100 години. Стените са дебели 50 см. Зимата се отоплява идеално, веднъж като се затопли, действа като акумулатор няма изстиване, а през лятото е приятно прохладно в нея. Неволята е учела хората, живота им е подсказвал как да строят домовете си. Отвътре е измазана със същата смес от жълта глина и конски фъшкии(конски изпражнения, които спояват яко глината), след изсъхване се варосва с вар. Единственото неудобство е, че е с ниски тавани, около 2 м. височина на стаите, но пък е много уютно в нея. Отоплява се от килван. Килвана е пещ, направена под пода на къщата, пали се отвън къщата и  е откъм страната на стопанският двор. Опалвал се килвана с отпадъците от изхранването на животните(предимно царевични стъбла). Грубо пресметнато, килвана се състои от 1 куб.м. кирпичи. Веднъж затоплен, стои топъл няколко дни. Върху него е застлана постеля и може да се ползва като легло(в по студено време). Всичко е добре премисляно. Сега повече търсим лукса, но не практичността.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в юни 03, 2014, 09:38:00 pm
Разсъхна се темата ни. Ето и бай Миле мина и заминал. Има какво да научим от подобни позабравени техники. Ако бай Миле се се появи,  моля, да направи някоя снимка на подовото отопление за което пише. Като идея напомня хипокауст, но явно е реалзирано по друг начин.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в ноември 24, 2015, 02:51:43 pm
Здравейте на всички ,
Въпреки че модератора предупреди че темата за глинените къщи не активна от 300 дни , реших да се " включа" след като прочетох всички постове по темата.
Явно е че малко късно се регистрирах в този форум , и то основно за да  я възродя . :)
По професия съм строител , а по темите за  строителство с естествени материали мога да кажа че все още ми е "отдавнъшно " хоби , което съм развил до някъде  и за работа.Също така и аз като малък съм раснал на село в такава къща , на баба ми , която е над 100 години и си стой още.
Ще се радвам ако се раздвижи темата отново, мога да споделя доста неща  и опит.
Особено за "керпичите " от " съвременно" поколение , които аз наричам ПБЗ, или казано по друг начин :
Пресовани Земни Блокове. /CEB / на английски, а също така и за глинените мазилки.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в декември 08, 2015, 09:18:25 pm
ЕЕЕЕ...  БРАВО,
20 дена  и никой не появи интерес да възобновим темата.
Утре ще правя "кирпичи" /ПБЗ / със машината  на една къща във Варна .
Пък може и да кача някое видео. :) :) ;)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в декември 17, 2015, 07:56:52 pm
ЕЕЕЕ...  БРАВО,
20 дена  и никой не появи интерес да възобновим темата.
Утре ще правя "кирпичи" /ПБЗ / със машината  на една къща във Варна .
Пък може и да кача някое видео. :) :) ;)

Хайде аз искам да видя снимките и проявявам интерес.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в декември 24, 2015, 02:05:53 pm
Направихме на място на обекта 1200 блокчета за 1 ден .
То много снимки и клипове правиха , но  любопитните край нас ,които ни " разсейваха работата.  :) :D
След празниците ще ходим пак / на собственика не му достигнаха няколко М2/
Ще нащракам и обещавам да кача тук.
Весели празници на всички .  ;)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в декември 24, 2015, 02:22:09 pm
п.п.
успях да прехвърля едно клипче . :)
за жалост е голямо , и не мога да го кача .
скоро ще направя снимки  и  ще кача тях .
до скоро. ;)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в декември 27, 2015, 10:05:09 pm
 :)
здравейте отново .Днес направихме малко блокчета от пресована пръст./"кирпичи" ПЗБ / със моята машина .
Малко от обещаните снимки . .!
надявам се да ви харесат. :) :) ;)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: ladesita в декември 29, 2015, 07:41:20 pm
:) ;) :D ;D >:( :( :o 8) ??? ::) :P :-[ :-X :-\ :-* :'(


ЕЕЕЕЕмиии    ...
Редактирай си поста след това :)
Следя темата от няколко седмици и чак сега смогнах да я изчета. Между първата и последната страница си купих керпичена къща и смятам пролетта да правя също блокчета и да мажем с конски ла*на :D
Така че, темата ще се поддръжа жива, пиши ми на лично за снимките да ги оправим защо не се качват. Ще сме си от полза. Тук страшно много хора са дали полезни съвети, за което благодаря! Ако не беше този форум нямаше да съм такъв ентусиаст. Весели празници на всички!
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в януари 07, 2016, 07:36:01 pm
:)
здравейте отново .Днес направихме малко блокчета от пресована пръст./"кирпичи" ПЗБ / със моята машина .
Малко от обещаните снимки . .!
надявам се да ви харесат. :) :) ;)


Аз снимки не виждам и хайде по внимателно с изцепките, защото не ми се ще да трия и профили.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в февруари 07, 2016, 10:20:39 pm
:)
здравейте отново .Днес направихме малко блокчета от пресована пръст./"кирпичи" ПЗБ / със моята машина .
Малко от обещаните снимки . .!
надявам се да ви харесат. :) :) ;)


Аз снимки не виждам и хайде по внимателно с изцепките, защото не ми се ще да трия и профили.

Ами как да "видиш"!??
след 5-6 опита да кача поне 1 бр.!!! ядец !
системата ви казва че са "големи"? / за клип да не говоря въобще!/
Сори ама аз не съм комп. спец  не мога ги "намаля" !А и след всеки "опит"  да ме връща отначало със занулен текст ? и без прикачени снимки ?
Трий квото искаш !
Не мога ви кача нищо. 

п.п .  Бях само с добри намерения....
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в февруари 10, 2016, 10:25:43 pm
Това е нормално. Просто намали размерите на снимките и ще стане. Не е кой знае колко сложно. Има една безплатна програма в мрежата http://download.cnet.com/Paint-NET/3000-2192_4-10338146.html можеш да я инсталираш и ще ти е от полза. Колко са големи тези снимки.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 11, 2016, 03:23:56 pm
Как е какво ново?
Мисля, че това е ново за темата ни :)
http://www.greentech.bg/archives/63357
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в февруари 13, 2016, 06:03:46 pm
Ами ако някой не знае , арх . Георги Георгиев е може би
Първия смелчага който си е построил къща / или по скоро  е съборил една стара такава / и
Е използвал съвременни техники да а я построи на ново .
Със блокчета от пресована пръст / със ръчна преса, имаhttp://www.greentech.bg/archives/63357 и блог където могат да се видят много снимки от процеса / във едно белоградчишко село. Естествено там показва и други " ръчни и трудоемки " техники от далечното минало .
В България той и още една госпожа / казва се Вървара Вълчанова са новаторите в
Тази дейност !/ Те правят семинари всяка година и обучават зйинтересованте в техниките със строителстКво с естествени материали. Направиха и асоциация. Казва се :
АСЕМ .
П.п.
Бил съм при Варвара, В родопите преди няколко години !
Тя също издаде книга по темата , мисля миналата година .
Но книгите са си книги опита на место е друго .
За всеки който има подобни намерения , е желателно да мине през една такава школа .
Това е от мен !
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: kdonev в февруари 18, 2016, 11:21:58 pm
Здравейте,

Някой знае ли майстор, който да може да ми направи глинена мазилка? В района на София.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в февруари 19, 2016, 07:03:00 pm
Здравейте,

Някой знае ли майстор, който да може да ми направи глинена мазилка? В района на София.

Виж, погледни сайта на АСЕМ !  Там можеш се свърза с пододящите хора и да те насочат към някой в твоя район.
Иначе аз мога да ти свърша тази услуга , но си ми "малко " далече.
/ има няма 350-400 км/ .
Не съм сигурен дали ще е оправдано.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 20, 2016, 11:51:38 pm
Ти може да ни разкажеш за твоята преса за тухли и покажеш видеото, кат осподелиш линк.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в февруари 21, 2016, 01:27:27 am
Радвам  се за проявения интерес на всички .
Изпратих каквото можах на   " ladesita" преди няколоко дена ,  с молба да ви ги качи тука .
После питайте , ще разкажа /покажа / каквото  и да ви интересува .
Нямам тайни. :)


Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в февруари 25, 2016, 08:37:11 am
Опитай да споделиш като използваш облак.
http://www.borisloukanov.com/free-online-storage-tools/
или
 http://dox.abv.bg/files/share
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в февруари 28, 2016, 07:25:00 pm
Опитай да споделиш като използваш облак.
http://www.borisloukanov.com/free-online-storage-tools/
или
 http://dox.abv.bg/files/share

Ок.
Понеже " ladesita" нещо "заспа" /а ме беше помолила да и изпратя снимки и видео!/ ,
качих по предложение на Доко в DOX.BG част от видеото .

Казвам част защото явно е голям файла ,/снимано е със смартфон и при опит да го кача го "оряза"/ и го споделям на следния линк:
http://dox.bg/files/dw?a=fbffdb9024
п.п.
ако нещо не съм успял да " направя " кажете ,
Ще се обърна към "помощ от приятел " , имам такъв който не става от компа!!! :) :)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в март 01, 2016, 12:35:36 am
Ами дебелината на стената ще е колкото е широка балата 50 см! Архитекта от филмчето общо взето повтаря някаква мантра за глината ,която не почива на  научни основи.Например специфичния топлинен капацитет  на глината е 840J(kg/ K),което е едно нищо в сравнение примерно с дървобетона 1450 J(kg/ K) за да претендира за акумулиране на топлина и инертност в топлоотдаването.Това за хигроскопичността на глината  и поддържането на постоянна влажност от 50% при стени от глина също е някаква голяма глупост и вероятно е валидно само за определени климатични зони.Опитвам се да вкарам разговора в полето на някаква разумност и целесъобразност.

 :)
Върнах се назад във постовете да опресня коментарите !
Това което твърди "Фло"  в горния пост е  само по себе си противоречиво .! Защо?
Архитекта от филмчето е абсолютно прав за поддържането на влажността в помещение сЪс /ако ще само мазилката да е от глина!!!/ стени от глина.Това е доказано отдавна.Няма да измислям топлата вода сега.
Ако колегата не прави разлика между  :"специфичния топлинен капацитет "  и   коефициент на топлинно преминаване "ланда"  то това  са два противоположни показателя!
На обикновен език ,, първият показва какво количество енергия "поема " материалът за да "акомулира ",   а вторият показател е  колко "бързо " същата енергия "преминава " и естествено "изчезва  " на вън в природата./Пример: бетонът много бързо "приема " и също толкова бързо и отдава ! А един газобетон  или стиропор не приема НИЩО !  Е тогава какво да ОТДАДЕ?

 Цитат: "Например специфичния топлинен капацитет  на глината е 840J(kg/ K),което е едно нищо в сравнение примерно с дървобетона 1450 J(kg/ K)"

Ако тези показатели са верни , /не ми се проверяват в момента/ ,
Питам :
Кой от двата материала е "капацитирал " , поел  повече енергия ?
И кой от тях ще я "върне" / стига да е предпазен от външни атмосферни условия/ ?
 Колкото до колета спор няма че разбира от бетони ,цименти  и техните процеси свързани с химията и физиката . И за това как да се направи бетон или циментов разтвор с по висока водоплътност , мразоустойчивост ,якост на натиск и др. такива със един обикновен пластификатор /нафталинов  примерно/ можем да си разтягаме локуми много.
Но мислех че разискаваме "строителство с естествени материали".
За сведение циментът е един от НАЙ- НЕеко материалите.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 01, 2016, 08:56:18 am
Поздравления!
 Сега може да споделиш повече за производителността на машината цената и, цената за наем и пр.
За материала също може да е полездно да споделиш, правени ли са му някакви измервания. Накрая и за къщата в близост прави впечатление , че отвън е с някаква сива мазилка.
Честита Ви баба Марта! :)
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в март 01, 2016, 11:56:38 pm
Поздравления!
 Сега може да споделиш повече за производителността на машината цената и, цената за наем и пр.
За материала също може да е полездно да споделиш, правени ли са му някакви измервания. Накрая и за къщата в близост прави впечатление , че отвън е с някаква сива мазилка.
Честита
 Ви баба Марта! :)


Честита баба Марта на всички .
Щом питаш значи си успял да видиш клипчето.!
Машината е прототип /правих я преди около 3 години ! от мерак, и отдавнашно желание !  :) /, по подобие на една американска фирма .Бе най- компактната от всички подобни които съм гледал през годините по света!
Прави Пресовани Земни Блокове / CEB на игилизки !/ по 6/бр.на мин. Със размер 30х15 см и дебелина
от 6,5 до 9см.  Цени не мога  да коментирам тук.На  мене ми излезна доста !За някъв ориентир през 2009 г . при запитване към една фирма в САЩ , ми обявиха малко над 20 000 USD* Без доставка .
На всичко отгоре и бе "желателно" да отида на курс на място, и там едни долари не ти е работа .
"Измервания " !!!!  Какви имаш в предвид?
Аз лично съм си правил /за мен самия / тест за якост на натиск на преса на която се "чупят " бетонови блокчета в лабораториите за тестване на класовете на бетоните! За останалите показатели има ги изследвани и публикувани на много места в останалия свят . /няма откривам парното! /
Даже и в БГ има методика за изпитване на "не печени тухли " , с която се определя качеството!/мин. стойности на които трябва да отговарят .Мога да вметна че силата на пресоване при работа е 50 тона.
Под наем не мисля че ще я давам ! Къщата която "се вижда" е всъщност изградена от Бали слама и дървена конструкция , на 2 етажа с "гредоред" пак със бали.
Просто ходихме да правим блокчета за вътрешните разпределения. /къщата бе направена преди това/
Сивото от вън е вароциментова мазилка ! /така са решили "майсторите"/.
Материала е е от изкопните работи на същата къща , като съм добавял някой неща.


Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 12, 2016, 04:15:21 pm

Gogoll, дай контакт да преговаряме.
Какъв  друг  опит имаш със строителството с естествени материали?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: The Master в март 12, 2016, 10:37:52 pm
Приятели тъй като виждам, че някои от вас имат трудност да качват снимки и видеа. Изпращайте всички материали на този мейл stroitelniremonti.org@gmail.com. Ще кача всичко, което е от полза за темата от ваше име.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в март 13, 2016, 10:45:24 pm

Gogoll, дай контакт да преговаряме.
Какъв  друг  опит имаш със строителството с естествени материали?

Така зададен въпрос, не знам как да отговоря !
Ако питаш дали съм построил "нещо " /със естествени материали / ? Не не съм. Все още.
Колкото до "опит" , мога да кажа следното :
Израснал съм на село .От 15 годишен съм все край някой строеж .Не знам ,да споменавам ли като деца
колко "колиби" сме си правили с кирпичи когато  нашите разваляха част от къщата на баба ми!
Сега съм стр. техник и основно се занимавам с "обичайно" строителство .
Това което тук споделям е мое отдавнашно "хоби", което  съм искал някой ден да реализирам.
Мисля че няма техника със /естествени материали /  с която да съм на ВИЕ.
Колкото до опит , освен глинени мазилки , не съм реализирал нищо друго което може да се види.
В момента разговаряме за  построяването на 1 къща /на един етаж /около 100 м2 в едно село .
 Още умуваме но след разговор с  конструктора най вероятно ще е като "времянка " или "стопанска постройка ".! Живот и здраве като почнем, ще има достатъчно "материал " за споделяне.
Колкото за контакти пиши на лични , ако искаш да разговаряме.
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Доко в март 14, 2016, 05:14:49 pm
Gogoll, каква е реалната цена за  построяване на къща от естествени материали за квадратен метър според теб?
Титла: Re: Глинени къщи
Публикувано от: Gogoll в юни 05, 2016, 10:03:21 am
 За да разбереш каква е Реалната цена за построяване на такава къща , трябва да имаш някъв "проект "
/бил и той не от архитект /  от който може да се видят размери , типове на изпълнение  ,бр.етажи , разпределения , тип покрив и т.нт.  /ако е само с1 вид техники или се комбинират различни такива !?/ и  в какъв завършен вид трябва да е ? А реалната цена е тая която ще платиш накрая за това което искаш да получиш.

П.п  качвам линк с малко снимки от изпълнение на глинени мазилки /не са в завършен вид! предстоят финишните такива./ върху стени от бали , ПЗБ и даже върху зидария с ютонг!

.....  http://dox.bg/files/dw?a=157d7fa183