Строителни Ремонти

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - gonin

Страници: [1]
1
За шпакловки върху боя става на въпрос. Значи финна шпакловка от 4 лв на квадрат до 12 лв на квадрат за труд. На две на 3 на 5 на 10 ръце не ме интерусува искам да е гладко не да се изравнямат стени и цената варира в пъти 12 лв на квадрат е най скъпата само за труд смятай ако искам изравняване на стени. Егати шпакловката. Лепене на плочки няма такава шашма намерих майстори на 13 лв. Друг иска 22 друга оферта 30лв на квадрат е работата е една и съща за всички. То верно, че е пазарна икономика, но трябва да има някакви цини усреднини да се знае и човек си прави сметка примерно плочки средна цена 18 лв. еми ще дам максимум 22 на майстора ако е толко добър. Да не говорим че срещам в интернет фирми дето искат по 45 лв на квадрат за плочки. Интересува ме има ли каталог със средни цени на строителни работи в тая държава. :o и да има кучета го яли хаха.

2
Как мислите дали си заслужава да си правя камина с водна риза, която ще е с дърва или с климатик ще е по евтино отоплението.

3
Изглежда лесно ще видим.

4
Строителство и Ремонт / Re: Глинени къщи
« -: януари 13, 2013, 11:30:52 pm »
Отварям тази тема, защото живо се интересувам - Какви са съставките на глината при строежа на глинени къщи. С какво се смесва глината и как се измазва накрая къщата?

Изхождайки от българското законодателство, за да се узакони такава къща е необходимо да има бетонна основа със стъпки по ъглите, може и без плоча. Също е необходимо да има дървена конструкция тип „паянта”, заради земетръсната зона, в която се намираме. Паянтовата дървена конструкция всъщност е доказано най-устойчивата на земетръс, въпреки името и. Причината е, че за разлика от бетона, дървото няма резонансна честота, която да съвпадне със земетръсната такава. Накратко конструкцията представлява дървен скелет. Вертикалите между етажите са укрепени с диагонални разпънки, които я правят устойчива във всички посоки. Това е стандартна технология за този тип строителство. Може да се види много добре на руините на старите кирпичени къщи, направени в полските села. За запълването на стените могат да се използват различни техники, като „кофрирана земя” се указва най-удачната. Размесеният материал се налива в кофражи по 50 см. височина за един ден. На следващия ден може да се свали кофража и да се попълнят трудно достъпните места – в ъглите на конструкцията например и там, където не е уплътнено добре. Може дори да се трамбова странично със дървено трупче, за да се слеят пластовете и за да се заздрави повърхността на стената, която е и основа на мазилката след това. Така един пояс кирпич от 50 см. се налива средно за 2-3 дни.

Кирпичът може да бъде с различна плътност и съдържание, стига да се спазват някои основни правила разбира се. В състава на добре разбъркания кирпич участват: 15-25 % глина, 60% пясък, 20% слама. Сместа се разбърква най-добре и най-лесно с багер. На един път могат да се разбъркат до 15 куб. метра материал за около 4 часа. Глината е лепилото, тя е спойката между останалите компоненти. Изключително лепкав и пластичен материал. Поддава се на всякакви форми като пластелин. Пясъкът е градивният елемент. Той придава здравина, градивност и структура на масата. Сламата има двуяка и много важна функция. Тя армира материала повсеместно и в най-различни посоки от една страна, а от друга- играе ролята на топлоизолация. Със своята якост на опън прави стените и формите единни и цялостни.Строителството по принцип е скъпо начинание. Не може да се каже, че излиза много по-евтино от стандартното строителство. Ако се прави съвременно жилище с всички удобства, може да се спести нещо единствено на етап грубо строителство, а той е само 1/3 от цялата инвестиция. При строителството с кирпич има повече работа и технологично време за сметка на материалите, които в случая са по-евтини от стандартните. Само за пример – времето необходимо за пълно изсъхване на стените преди измазване е поне 6 мeсеца. Това със сигурност е най-бавното строителство. Като алтернатива на сухото строителство може да се строи с бали слама. Може да се поспори, дали е подходящо за нашата географска ширина, но все пак отговаря на условията бързо, лесно и евтино, пък и екологично.

Що се отнася до работната сила, колкото повече хора се включат толкова по-забавно. Това разбира се зависи и до голяма степен от мащаба на проекта. Работата е тежка, но за сметка на това доставя огромно удоволствие, особено в края на работния ден. Например трима човека са достатъчни за наливането на пояс от 50 см. височина, ширина 30 – 50 см. и периметър от около 30 метра. Един пълни кофите, втори ги изсипва в кофража и трети тъпче вътре и уплътнява. Желателно е един пласт да се налее на веднъж, за да е цялостен. Особено важно е да не се прекъсва над трегерите на прозорци и врати. Ако все пак се наложи някъде такова прекъсване, желателно е да се застъпва под ъгъл от 45°.

 

Предимства:

1.   Кирпичът регулира влажността на въздуха. Глината е способна да абсорбира и отдава влага по-бързо и в по-голяма степен отколкото другите строителни материали, даващи и възможност да балансира вътрешния климат. Средната влажност в подобен тип къщи е почти константна величина 50% целогодишно.

2.   Кирпичът запазва топлината. Глината има отлични качества на термомаса. Така допринася за пасивността на къщата. По време на големи температурни разлики през зимата глината съхранява слънчевата топлината през деня и я отдава през нощта, балансирайки вътрешния климат. И обратното през лятото може да се разчита на доста прохладен климат без климатик.

3.   Кирпичът спестява енергия и намалява замърсяването на околната среда. Приготвянето, транспортирането и съхранението на кирпич представляват само 1% от енергията необходима за производство, транспорт и съхранение на печени тухли или бетон. Делът на съвременното строителство достига до 80% от СО2 емисиите. Само производството на цимент заема 10% от общия дял в световен мащаб. Строителството с глина е възможно най-екологично и щадящо околната среда. Добре е да се замислим за тези факти и въздействието ни върху планетата Земя, за така наречената антропогенна дейност.

4.   Кирпичът винаги може да се използва повторно. Непечената глина може да се рециклира неопределен брой пъти, независимо от срокове на годност. Старият кирпич може да бъде използван отново след напояване с вода и размесване. Така той никога не може да стане отпадък и да замърси околната среда. Дори и да го захвърлиш покрай пътя никой няма да забележи или пък да се възмути.

5.   Кирпичът е идеален за направи си сам проекти. Глинените техники могат да бъдат изпълнявани от абсолютни непрофесионалисти, в това число жени, деца и старци, при условие, че строителния процес е ръководен от опитен човек. За строителството е необходимо само здрава работа, някои обикновени инструменти и непреодолимо желание, така че всички желаещи могат да вземат участие. Почти е сигурно, че работата с глина е залегнала дълбоко в генотипа на човека! Можете да се доверите на себе си и да си припомните как става.

6.   Глината предпазва дървото и други органични материали. Дължи се на нейното ниско съдържание на влага и способността и да диша. Глината консервира дървения материал, който е в контакт с нея, като го предпазва сух. Нормално насекомите се нуждаят минимум от 14-18% ,а гъбите повече от 20%. Същото се отнася и за сламата съдържаща се в кирпича. Може да загние леко само докато изсъхне. С течение на времето не се промения, а става по здраво.

7.   Глината има огнеопорни свойства. Поради това в случай на пожар глината предпазва дървената конструкция, която е вградена в нея. Може да се използва за направата на пещи, камини и комини. Плюс отличителните и качества на термомаса тя е идеална за това.

8.   Защита срещу високочестотни електромагни вълни. Като част от Земята притежава и това свойство да поглъща тази радиация 2-3 пъти повече от стандартните строителни материали.

9.   Звукова изолация. Поглъща шума отвън и отвътре. Повече няма да имате проблем със съседите.

Недостатъци:
Отхвърляне и предразсъдъци срещу кирпича са все още широко разпространени. Много хора смятат, че това е остаряла технология и трудно приемат, че натурален строителен материал като глината има място в съвременното строителство.
Автор: Светлозар Боев

5
Амън от майстори. Всеки си измисля някакви си цени и айде. Няма ли някъде каталог с цени за всяка календарна година, в който да пише как вървят цените на строителните работи например. Викаш 5 фирми с разлика в цените на 200 процента е как става тая работа  ::) :o Поне да са им близки цените.

6
Дайте малко информация за сух под. Как се прави и с какви материали е препоръчително да се работи?

7
Ето Гипсокартон  GKB 12.5мм 1200мм / 2000 - 3000 мм "ТЕХНОГИПС" 1м2 1.980лв. без ддс 2.376лв. с ддс от ЕНЕРДЖИ БИЛД ЕООД. Явно има и други намерих. Цените са паднали аз скоро не съм взимал такива количества.

8
SHEETROCK или F2 Какви са Вашите впечатления плюсове и минуси за тези два материала. Моето мнение е,  че
аз лично предпочитам F2, Защото се шлайфа по-лесно, абе и по-лесно се шпаклова с него. Но сега Кнауф пуснаха на пазара F2 финиш, който е в сини опаковки и не се лъжете, той не е същият като стария. Не е толкова фин, а от склада, като го купувах, нищо не ми казаха - бил същият като стария хаха. Не става за финиш, да знаете големи ядове брах.
SHEETROCK пък е по-евтин материал, също е добър, но някак си не знам защо не го предпочитам пред F2. Не се шлайфа така лесно и по-кофти се нанася. Иначе не е лош материал, за цената си даже е много добър. Това според мен са най-добрите фини шпакловки на българския пазар. Ако някой предпочита други, нека да сподели, за да ги изпитаме. :P

9
Дават ми най-ниска цена от 2.55 лв. за квадрат гипсокартон с ддс. Това прави  6,12 лв. за лист гипсокартон с размери 120/200 см. Ако някой може да предложи по ниска цена от тази нека да пише. Става на въпрос за 5000 кв.м.

10
Аз смятам, че 16 лв. е средната цена в BG за тази услуга. Като под 12лв. на кв. се работят големи квадратури. За майстор на частно, ако ти прави банята и е добър поне 20 лв. на квадрат. ;)

Страници: [1]